Wykonanie
Drożdżowe zające ślicznie wyglądają na wielkanocnym
stole i cieszą szczerze najmłodszych biesiadników :) Warto jednak zrobić je mniejsze - wówczas lepiej poszczególne elementy trzymają się na wykałaczkach :) Zające mogą stać samodzielnie
solo, bądź np po wydrążeniu "brzuszka" doskonale nadawać się do podawania sałatek lub past :) Z podanego przepisu wyjdą dwa duże lub 4 mniejsze zajączki :)Składniki:1 szkl. letniego
mleka20g
drożdży4 łyżki
cukru3 szkl.
mąki pszennej tortowej2
jajka50g
masłaponadto:1
jajko do posmarowania
goździki na oczy i noswykałaczki do pospinania i na wąsyewentualnie
szczypiorek na wąsy
Drożdże, 1łyżkę
cukru i 1 łyżkę
mąki rozpuścić w
mleku i na chwilę odstawić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać na koniec dodając zaczyn
drożdżowy i roztopione przestudzone
masło. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, które powinno dobrze odchodzić od ścianek miski. Odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie z ciasta uformować głowę, brzuszek, rączki i uszy zająca. Odstawić do napuszenia na 15-20 min. Po tym czasie posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 min w temp. 200 stopni (jeśli zbyt szybko zacznie się rumienić - przykryć folią aluminiową). Wystudzić, z
goździków zrobić oczy i nos, a następnie spiąć wykałaczkami. Można zrobić wąsy z wykałaczek lub np.
szczypiorku. Do wydrążonych brzuszków można ponakładać np.
sałatkę lub dowolną pastę.Smacznego :)



źródło inspiracji: "Poradnik Smakosza" 3-4/2007