Wykonanie
Aż się wierzyć nie chce, że przekąska tak prosta i tak
banalna w przygotowaniu może być tak pyszna... Nas oczarowała. Wyjątkowy smak zawdzięcza głównie za sprawą sosu idealnie współgrającego z delikatnym smakiem
ciasta francuskiego i
kiełbaski.Przepis znalazłam w książce Nigelli "Kuchnia - Przepisy z
serca domu". Troszkę zmieniłam sos jako że oryginalny był zbyt ostry ;) Z podanych proporcji wyjdą dwa talerze przepysznych maleńkich przekąsek (72 sztuki). Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:2 opakowania
ciasta francuskiego (2x275g)18 cieniutkich kiełbasek lub
parówek dobrej jakości1
jajkoskładniki na sos:100g
musztardy francuskiej (z całymi ziarmani)90g
musztardy stołowej2 łyżeczki
musztardy dijon*2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany*oryginał przepisu mówił 0 100g dijon i 100g francuskiej+2łyżki
śmietany - dla nas zbyt oste ;)Płat ciasta rozłożyć na blacie szerszą strona do siebie. Pokroić w paski (najpierw ułożyć dwie
parówki jedna obok drugiej na całej długości i odciąć pas z góry na dół nadmiaru ciasta. Następnie płat który nam został dzielimy na 4 pasy wzdłuż a następnie każdy z pasów na pół - powinno nam powstać 8 pasów + dziewiąty ten odcięty z
boku)Pasy dokładnie smarujemy roztrzepanym
jajkiem, na każdym układamy
parówkę i dokładnie zawijamy. Każdy z ruloników dzielimy na 4 równe części i przekładamy na blachę wyłożoną matą do pieczenia. Podobnie postępujemy z pozostałymi rulonami.Natępnie wszystkie smarujemy z wierzchu roztrzepanym
jajkiem i wkładamy do nagrzanego pieca. Pieczemy w 220 stopniach ok 15min. do zezłocenia.W tym czasie przygotować sos. Wszystkie jego składniki dobrze wymieszać.Podawać od razu na półmisku z miseczkami sosu.Jeśli chcemy przygotować sobie wszystko np dzień wcześniej wówczas
parówki owijamy w ciasto, układamy na blaszce ale nie smarujemy
jajkiem. Robimy to dopiero bezpośrednio przed pieczeniemJeśli chcemy je zamrozić wówczas mrozimy "rozłożone na płasko" również nieposmarowane
jajkiem parówki. Gdy sa dostatecznie zamrożone przekładamy je do woreczka. Piecze się je zamrożone (posmarowane
jajkiem przed pieczeniem) dodając 4-5 minut do czasu pieczenia.Smacznego :)