Wykonanie
Obłędna przystawka, przekąska, kolacja, u mnie obiado-kolacja. Mój N. powiedzial, że jakbym zrobiła jeszcze jedną taką porcję sam by ją zjadł. Mam już zamówienie żeby zrobićje na Jego urodziny. Takie proste i szybkie danie a jak wspaniale smakuje. Gorąco polecam :) Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu ".
Składniki :Ja robiłam z połowy porcji natomiast ilość składnikow podaje tak jak jest w książce czyli na 72
kiełbaski.opakowanie gotowego rozwałkowanego
ciasta francuskiego ( 2 arkusze po 28 cm x 21 cm ) ( ja nie trzymałam się dokładnie tych wymiarów, miałam mniejsze arkusze rozwałkowałam je i zawijałam )1
jajko16
parówek ( ja użyłam malutkich paróweczek )Na
sos musztardowy :100 g ziarnistej
musztardy100 g
musztardy Dijon ( dałam zwykłą, w Dijon już się zaopatrzyłam,
soso byłby nieco ostrzejszy )2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanyJeden arkusz
ciasta francuskiego lekko rozwałkowujemy żeby był cieńszy ( jego dłuższy bok ). Arkusz kroimy na ćwiartki, a każdy z prostokątów wzdłuż na pół. Powinno być 8 wąskich pasków ciasta.
Jajko rozkłucamy i za pomocą pędzelka smarujemy nim wszystkie kawałki ciasta. Nie za dużo, minimalnie bo
parówki będą się wyślizgiwały.
Parówkę kładziemy na posmarowanej części ciasta wzdłuż jego dłuższego
boku i zwijamy w rulonik, dociskając ciasto żeby się nie rozwinęło. Tak robimy z resztą.Każdą zawiniętą
kiełbaskę kroimy na 4 kawałki, dociskając ciasto do
parówki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej sklejeniem do dołu, żeby się ciasto nie rozwinęło. Moje wszystkie nie były super pościskanie a mimo to ciasto się nie rozwinęło ) i z wierzchu każdą smarujemy
jajkiem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 minut. Po tym czasie ciasto na wierzchu powinno sie zezłocić. Czynność powtarzamy z resztą ciasta i
parówek.W czasie gdy będą się piekły przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki razem.Upieczone
parówki maczamy w sosie i zajadamy :)Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni