Wykonanie
"Hu hu ha, hu hu ha nasza zima zła..." :) W tym roku
póki co tylko w piosence bo za oknem raczej jej nie widać ;) Poniewaz tęskno mi troszke za białymi czapami sniegu na choinkach, skrzypiącym połyskującym śniegu i mrozie postanowiłam zrobić świąteczne kruche choineczki ubrane w białe czapy śniegowe z lukru i opruszone
kokosem niczym
płatkami śniegu... Do zrobienia choineczek skorzystałam z przepisu na wcześniej publikowane marcepanowe kruche
ciasteczka . Tym razem dodałam jednak nieco barwnika i skorzystałam z innych foremek :) Tęsknicie za zimą?...Składniki:150g
masła50g
cukru16g
cukru waniliowego100g marcepanu najlepiej domowego250g
mąki tortowej1
żółtkoodrobina zielonego barwnika w żeluponadto:
kokos do obsypania
lukier (1białko+1 szkl
cukru pudru dobrze roztarte)
Masło,
cukry i
żółtko utrzeć na gładko. Dodać marcepan,
mąkę i odrobinę zielonego barwnika (ja pomieszałam niebieski i żółty). Wyrobić gładziutkie elastyczne ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowac na grubośc 3-4 mm i foremkami do choinki 3D wykrawać
ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej matą do pieczenia w temp 170-180 stopni przez 12-15 minut. Po wyjęciu chwilkę jeszcze pozostawić na blaszce a nastepnie studzić na kratce. Gotowe choineczki poskładać, oblać lukrem i obsypać
kokosem.Smacznego :)