Wykonanie

Błyskawiczny przepyszny deser
czekoladowy przypominający wykonaniem
budyń jednak moim zdaniem jest od niego o niebo lepszy :) Przepis znaleziony na stronie Thermomix . Polecam baaardzoSkładniki na 4 porcje:50g
czekolady gorzkiej500ml
mleka20g
cukru20g
skrobi kukurydzianej lub
mąki kukurydzianej1
jajkowykonanie thermomix:
czekoladę rozdrobnić 10s/obr 4. Nałożyć motylek. Dodać pozostałe składniki. Gotować 8 min/obr 2-3, temp. 100 stopni.Przełożyć do pucharków. Podawać letni lub schłodzony z dodatkiem kleksa
bitej śmietany. Można posypać
czekoladą.wykonanie tradycyjne:
Czekoladę zmielić w malakserze. Z
mleka odlać 1 szklankę, a resztę zagotować. Pozostałą 1 szkl
mleka zmiksować dokładnie blenderem z
jajkiem,
mąką kukurydzianą,
cukrem i
czekoladą na gładko. Wlać do gotującego się
mleka ciągle mieszając. Chwilę pogotować do zgęstnienia. Gotowy gładki krem przelać do pucharków. Podawać schłodzone lub letnie z dodatkiem kleksa z
bitej smietany. Można posypać
czekoladą.Smacznego :)

