Wykonanie

Nie wiem jak u Was na imprezach ale u mnie zauważyłam od pewnego juz czasu zdecydowaną niechęć do tradycyjnych
szynek ;) Goście zdecydowanie chętniej sięgają po rolady,
pieczone mięska, pasztety ,
boczki itp. Nie może więc zabraknąć przepysznej rolady serowej która jest na
stole najkrócej ;)Składniki:1/2 kg
żółtego sera2
serki topione (2x100g)1
ogórek kiszony lub konserwowy1
papryka konserwowakilka plastrów
szynkinatka pietruszkiprzyprawy:
papryka,
sól,
pieprzSer podzielić na dwa równej wielkości kawałki i wsadzić do woreczków foliowych (osobno). Dobrze zawiązać. W garnku zagotować
wodę. Wsadzić woreczki do wrzątku i poczekać, aż
ser stanie się miękki i plastyczny - taki do rozwałkowania.W tym czasie zrobić masę
serową:
ogórka,
szynke,
paprykę pokroić w kosteczkę. Wymieszać bardzo dobrze z
serkami topionymi. Doprawić do smaku. Całość podzielić na dwie części.Wyjąć pierwszy kawałek
żółtego sera i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. (ok.20x25). Posmarować go połową masy serowej i ciasno zwinąć. Tak samo postąpić z drugą roladą. Całość posypać drobniutko pokrojoną
natką pietruszki,
koperkiem lub
słodką papryką i wstawić do lodówki.Kroić jak każdą roladę - na zasadzie "piłowania" ;)Smacznego :)


