Wykonanie

Opis : Przepis na świąteczny angielski Rocky Road, amerykańskie Brownie i akcent polskiej
suszonej śliwki w jednym cieście, chcecie spróbować?Brownie to ciasto z reguły nieudane, bo jego postać to zakalec. Czasami wyjdzie nam mniej kleisty, czasami zbyt babkowy - po prostu trzeba wyczuć swój piekarnik i wiedzieć jaka konsystencja Brownie nam najbardziej odpowiada.Brownie z tego przepisu wyszło mi bardzo zakalcowate - w końcu taka jego natura, ale nie narzekałam, bo właśnie takiego rezultatu oczekiwałam :). Bałam się, że podczas dłuższego zapiekania marshmallows'ów w piekarniku, ciasto może uzyskać bardziej babkową konsystencję jak czasami bywa z dłuższym pieczeniem Brownie, ale tak się nie stało.Jedynym minusem zdawałyby się na początku zapieczone marshmallows, ponieważ są dosyć twarde, ale wystarczy ciasto upiec wieczorem, pozostawić do wystudzenia, a na czas chłodzenia przykryć np. folia aluminiową, a marshmallows zmiękną i po kłopocie :)Idealne z
kubkiem kawy, więc jak najbardziej polecam. Dzieciom przy degustacji może towarzyszyć kubek gorącej
czekolady :)Pochodzenie : lekko zmodyfokowany przepis Marthy StewartIlość : blaszka 20/20 cmSkładniki :110 g
masła250 g
gorzkiej czekolady (u mnie 50%
kakao) + 50 g na wierzch ciasta*2 duże
jajka0,5 szkl.
cukru kryształu0,5 szkl.
cukru brązowego0,5 łyżeczki
soli3/4 szkl.
mąki pszennej0,5 szkl.
orzechów włoskich, piniowych lub ziemnychok. 100 g
suszonej śliwki1-2 szkl. małych marshmallows (50-100 g)* jeśli chcemy zaserwować ciasto dzieciom, które nie przepadają za ciemna
czekoladą, spokojnie możemy użyć
czekolady mlecznejPrzygotowanie :Do garnka wlać odrobinę
wody, postawić go na płomieniu, nałożyć na garnek miskę szklaną lub żelazną, aby "usiadła" nad parą.Do miski włożyć
masło i połamaną w kostkę
czekoladę.Roztopić (nie gotować, po prostu doprowadzić do rozpuszczenia).W czasie roztapiania
masła z
czekoladą do oddzielnej miski wsypać
cukier kryształ wraz z
cukrem brązowym oraz
solą.Dodać całe
jajka.Miksować/Utrzeć ok. 1-2 min., aby utworzyła się gęsta piana.Roztopiona
czekoladę z
masłem odstawić na chwilę, aby przestygła (może być ciepła, ale nie powinna być bardzo gorąca).Po krótkiej chwili dodać do
jajek z
cukrem.Wymieszać łyżką lub zmiksować ręcznym mikserem na jednolitą konsystencję.Dodać
mąkę.Wymieszać łyżką lub zmiksować ręcznym mikserem na jednolitą konsystencję.Dodać posiekane
orzechy.Dodać pokrojoną na mniejsze części
suszoną śliwkę (może być pokrojona na pół lub na 3,4 części).Wymieszać łyżką.Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Rozgrzać piekarnik do 180*C.Piec przez 30-40 min.Po tym czasie posypać wierzch ciasta marshmallows'ami i pozostałą ilością
czekolady, wcześniej posiekaną na mniejsze kawałki.Zapiekać do momentu lekkiego rozpuszczenia i zbrązowienia się pianki oraz
czekolady.Ostudzić całkowicie (najlepiej zostawiając na kilka godzin, aż ciasto będzie zimne).Wyciągnąć z blaszki po całkowitym wystudzeniu.Kroić na mniejsze kawałki ( w razie potrzeby schować do szczelnie zamkniętego pudełka, gdzie pianki zmiękną).