Wykonanie


Opis :
Wafle o
masie galaretkowej smakują nam bardzo, ponieważ nie są tak mdłe i słodkie w porównaniu do tych z masą
czekoladową, a nawet powiedziałabym, że lekko orzeźwiające. Moja
Oliwka sięgała po nie cały dzień,
póki się nie skończyły, z resztą ja również chętnie się nimi częstowałam :) Użyłam
galaretki truskawkowej o naturalnych barwnikach, ale myślę, że można poeksperymentować z innymi kolorami i
smakami.Polecam szczerze.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : 1 paczka
wafli 23/28 cm, w których znajduje się 6 płatów
wafliSkładniki :125 g
margarynyok. 0,5 szkl.
cukru1,5 szkl. słodkiej
śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)2
galaretki w proszku (ja użyłam
truskawkowych o naturalnych barwnikach)1 opakowanie
wafli (6 płatów
wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)Przygotowanie :
Margarynę wraz z
cukrem włożyć do rondla/małego garnka.Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się
margaryny i powstania gęstego
syropu z
cukru (
cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty
syrop cukrowy, który nie połączy się z
margaryną).Dodać
śmietankę.Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.Wsypać
galaretkę.Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się
galaretki .Odstawić z płomienia.Ostudzić.Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy
wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego
wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).Na niego położyć natychmiast następny
wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.Na sam koniec
wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.Po tym czasie
wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się.