Wykonanie
Bardzo proste, szybkie do zrobienia i smaczne
wafle z
galaretką. Smak wybierasz sam, wszystko zależy jaką
galaretkę użyjesz.Składniki:1 opakowanie kwadratowych
wafli2
galaretki o dowolnym smaku1 szklanka
śmietany 30 %1
margaryna1/2 szklanki
cukru (jeśli chcemy bardziej słodkie dodajemy 3/4 szklanki)Przygotowanie:W rondlu (na małym ogniu) rozpuszczamy
margarynę, wsypujemy
cukier i mieszamy do rozpuszczenia
cukru, może lekko się zagotować.Dodajemy
śmietanę i teraz pilnujemy, aby nie wrzało. Ciągle mieszając czekamy, aż dodana
śmietana połączy się i nie będzie widać intensywnie białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa (ma być bardzo gorące).Zdejmujemy z palnika i wsypujemy
galaretki (nie gotujemy), intensywnie mieszamy do rozpuszczenia się
galaretek w
masie. Wystudzić, smarować
wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp 0,5 cm od brzegu.Posmarowane
wafle zawinąć w folię i z góry obciążyć deską do krojenia. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej na noc.Takiej masy wystarcza na przełożenie 5 listków
wafla.
Śmietana może być też 18%, aby tylko nie była bardzo kwaśna. Smak
galaretek dowolny, taki jaki lubimy najbardziej, moje na zdjęciu z
galaretką cytrynową.