Wykonanie



Opis : Sernik
chałwowy z
musem czekoladowym to wprost uczta dla smakoszy
chałwy i
czekolady, chociaż nie tylko tym sernik zasmakuje. Masa serowa jest bardzo chałwowa, ale nie przesłodzona, zaś mus
czekolady to mieszanka
mlecznej i
gorzkiej czekolady, więc wypośrodkowana
słodycz czekolady. Spód
ciasteczkowy, który idealnie się kroi za sprawą
masła i dodatku
miodu. W samej
masie serowej również znajduje się
miód zamiast
cukru. Całość wbrew pozorom nie jest słodka, lecz umiarkowana. Sernik należy do tych, których przepis często będzie odświeżany w Naszej kuchni. Sernik
chałwowy stał się Naszym drugim ulubionym sernikiem na zimno, a czy Wam tak zasmakuje, jestem ciekawa.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis własny (przepis na
mus czekoladowy zaczerpnęłam z internetu)Ilość : tortownica o śred. 21-24 cm (ja piekłam na 24. cm i wyszedł trochę niski)Składniki Na Spód
Ciasteczkowy :180 g
ciasteczek Digestives lub w ostateczności
maślanych herbatników3 łyżki
masła1 pełna łyżka płynnego
mioduSkładniki Na Masę Sernikowo-
Chałwową:600 g
serka kremowego (użyłam Philadelphia)2 pełne łyżki
miodu200 g wybranej
chałwy (ja użyłam sezamowej z dodatkiem
kakao)1 pełna łyżeczka
żelatyny (4 g) * + 1 łyżka
wody (jakakolwiek temperatura)* podaje proporcję
żelatyny na
ser kremowy o konsystencji Philadelphii, więc jeśli ktoś kupi inny
ser, to jego konsystencja powinna odpowiadać Philadelphii, a jeśli nie, to na swoją odpowiedzialność powinien ustalić ilość
żelatyny w stosunku do konsystencji
serka (Philadelphia posiada gęstą konsystencję)Składniki Na
Mus Czekoladowy :50 g
gorzkiej czekolady (45%
kakao)50 g
mlecznej czekolady350 ml
śmietany kremówki 30%2 pełne łyżeczki
żelatyny (8 g) + 2 łyżki przegotowanej
wody (jakakolwiek temperatura)Przygotowanie
Spodu Ciasteczkowego :
Ciasteczka można przygotować w wybrany sposób: a) zmielić w malakserze/blenderze z dużymi nożami na proszek b) włożyć do woreczka i uderzając oraz miażdżąc wałkiem, doprowadzić do postaci proszku c) użyć moździerza, który idealnie sproszkuje nam
ciasteczka.Do garnuszka dodać
masło i
miód.Podgrzewać na średnim płomieniu, aż
masło się roztopi.Podgrzane składniki dodać do zmielonych
ciasteczek.Wymieszać, aby masa była zwarta i nie kruszyła się.Dno formy wyłożonej papierem lub folią aluminiową, ale nie jest to konieczne wylepić równo masą
ciasteczkową, mocno dociskając dłońmi lub łyżką, aby utworzyła zwarty spód.Tak przygotowany spód włożyć do lodówki i schłodzić na czas przygotowywania masy
serowo-chałwowej.

Przygotowanie Masy Sernikowo-Chałwowej :
Ser zmiksować wraz z dodatkiem
miodu na kremową i gładką konsystencję.
Chałwę pokruszyć bezpośrednio do masy serowej, nie rozdrabniając jej zanadto.Wymieszać, aby
chałwa równomiernie rozmieściła się po całej
masie serowej.Do
wody dodać
żelatynę i podgrzewać na małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się
żelatyny, ale pamiętając o tym, aby nie zagotować jej.Ostudzić, pilnując, aby nie zastygła.Wlać do masy serowej, jednocześnie miksując lub szybko i dokładnie mieszając łyżką.Masę
serową wylać na spód
ciasteczkowy.Włożyć do lodówki.Przygotowanie
Musu Czekoladowego :Przygotować miseczkę, którą możemy zawiesić na garnku z zawartością odrobiny
wody (tak, aby utworzyło parę).Do miseczki połamać w kostkę obie
czekolady.Z podanej ilości
śmietanki odlać 2 łyżki.Dodać do
czekolady.Włączyć płomień na średni i rozpuścić
czekoladę na parze wraz ze
śmietanką, od czasu do czasu mieszając, aby składniki połączyły się.Odstawić, aby przestygła.Ostudzić, pilnując, aby nie zastygła.W tym czasie do
wody dodać
żelatynę i podgrzewać na małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się
żelatyny, ale pamiętając o tym, aby nie zagotować jej.Ostudzić, często mieszając i pilnując, aby nie zastygła.W
między czasie pozostałą część
śmietany ubić na sztywno.Dwie łyżki ubitej
śmietany dodać do roztopionej
czekolady, aby ta nabrała puszystości i wymieszać łyżką.
Czekoladę ze
śmietaną dodać do pozostałej ubitej
śmietany.Dodać ostudzoną
żelatynę.Natychmiast wymieszać łyżką lub krótko (dosłownie 2-3 sekundy) zmiksować (
śmietana nie może się zważyć).Wylać na masę
serową.Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, ponieważ masa serowa nieco dłużej się chłodzi i wolniej zastyga niż
mus czekoladowy.Przechowywać w lodówce.Sernik kroić bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki.