ßßß Cookit - przepis na Makaron Z Białym Serem

Makaron Z Białym Serem

nazwa

Wykonanie

Opis : Makaron z białym serem w słodkim wydaniu jest chyba moim najsmaczniej wspominanym daniem ze szkolnych czasów. Być może nie każdy je zna, ponieważ pierwszy raz jadłam je nie w rodzinnym domu, lecz na szkolnej stołówce w podstawówce, którą również wspominam najmilej spośród wszystkich. Każdy dzieciak ustawiał się w dodatkowej kolejce po makaron z serem. Może dziwny jest mój zachwyt nad tym makaronem, ale uwierzcie mi, że ta wersja jest naprawdę pyszna (inni po wypróbowaniu przepisu również zachwycali się tym jakże prostym daniem, które kiedyś przyrządzali inaczej i nie wzbudzało w nich żadnych emocji do momentu, kiedy zastosowali ten przepis).
Nie wchodzi tu w rachubę posypanie makaronu z góry białym serem i cukrem. Wszystko tkwi w połączeniu składników, które stają się mokre, soczyste, rozpływające się, słodkie i nie powinny być podgrzewane, lecz zjadane na świeżo. Można je oczywiście podgrzać, ale wtedy ser ulegnie rozpuszczeniu, a całe danie będzie bardziej suche niż mokre.
Pysznie, łatwo i z prędkością światła.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : przepis opracowałam sama, ale wszystko na bazie smaku, jaki znam ze szkolnej stołówki
Ilość : 4 porcje, mieszczące się na talerzyku śniadaniowym
Składniki:
0,5 kg grubego makaronu (np. świderki-najlepszy, muszelki, kolanka)
sól
4-6 łyżek masła/dobrej margaryny
4-6 łyżek cukru
300-400 g sera białego (najlepiej pełnotłusty, ale półtłusty również może być)
cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg pełnego wskazanego czasu na opakowaniu.
Zalać letnią wodą (nie zimną, nie gorącą - chodzi o zatrzymanie procesu gotowania, który pozostawi makaron w dalszym ciągu w ciepłej temp.)
Zostawić na ok. 5 min., aż napęcznieje i zmięknie.
Między czasie ser biały rozdrobnić widelcem na talerzu.
Odcedzić makaron.
Włożyć z powrotem do garnka, w którym znajdował się podczas gotowania.
Dodać masło (można garnek postawić na jeszcze ciepłym palniku i mieszać wszystko łyżką do rozpuszczenia się masła lub rozpuścić masło w rondlu i wlać je bezpośrednio na makaron).
Dodać ser biały.
Dodać cukier.
Wszystko wymieszać, a nawet można wstrząsnąć garnkiem przykrytym pokrywką.
Podawać na świeżo natychmiast po przyrządzeniu.
Można posypać z wierzchu cynamonem.
Resztki dania można podgrzać, ale w ostateczności, ponieważ najlepiej smakuje na świeżo.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/03/makaron-z-biaym-serem.html