Wykonanie

Opis :
Makaron z
białym serem w słodkim wydaniu jest chyba moim najsmaczniej wspominanym daniem ze szkolnych czasów. Być może nie każdy je zna, ponieważ pierwszy raz
jadłam je nie w rodzinnym domu, lecz na szkolnej stołówce w podstawówce, którą również wspominam najmilej spośród wszystkich. Każdy dzieciak ustawiał się w dodatkowej kolejce po
makaron z
serem. Może
dziwny jest mój zachwyt nad tym
makaronem, ale uwierzcie mi, że ta wersja jest naprawdę pyszna (inni po wypróbowaniu przepisu również zachwycali się tym jakże prostym daniem, które kiedyś przyrządzali inaczej i nie wzbudzało w nich żadnych emocji do momentu, kiedy zastosowali ten przepis).Nie wchodzi tu w rachubę posypanie
makaronu z góry
białym serem i
cukrem. Wszystko tkwi w połączeniu składników, które stają się mokre, soczyste, rozpływające się, słodkie i nie powinny być podgrzewane, lecz zjadane na świeżo. Można je oczywiście podgrzać, ale wtedy
ser ulegnie rozpuszczeniu, a całe danie będzie bardziej suche niż mokre.Pysznie, łatwo i z prędkością światła.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis opracowałam sama, ale wszystko na bazie smaku, jaki znam ze szkolnej stołówkiIlość : 4 porcje, mieszczące się na talerzyku
śniadaniowymSkładniki:0,5 kg grubego
makaronu (np. świderki-najlepszy, muszelki, kolanka)
sól4-6 łyżek masła/dobrej
margaryny4-6 łyżek
cukru300-400 g
sera białego (najlepiej pełnotłusty, ale półtłusty również może być)
cynamon (opcjonalnie)Przygotowanie :
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg pełnego wskazanego czasu na opakowaniu.Zalać letnią
wodą (nie zimną, nie gorącą - chodzi o zatrzymanie procesu gotowania, który pozostawi
makaron w dalszym ciągu w ciepłej temp.)Zostawić na ok. 5 min., aż napęcznieje i zmięknie.
Między czasie
ser biały rozdrobnić widelcem na talerzu.Odcedzić
makaron.Włożyć z powrotem do garnka, w którym znajdował się podczas gotowania.Dodać
masło (można garnek postawić na jeszcze ciepłym palniku i mieszać wszystko łyżką do rozpuszczenia się
masła lub rozpuścić
masło w rondlu i wlać je bezpośrednio na
makaron).Dodać
ser biały.Dodać
cukier.Wszystko wymieszać, a nawet można wstrząsnąć garnkiem przykrytym pokrywką.Podawać na świeżo natychmiast po przyrządzeniu.Można posypać z wierzchu
cynamonem.Resztki dania można podgrzać, ale w ostateczności, ponieważ najlepiej smakuje na świeżo.