Wykonanie
Opis : Zastanawiałam się długo czy dodać ten przepis, ponieważ mam co do niego duże obiekcje. Nie publikuję przepisów, które nie smakują mi, ale wiem, że
camembert smażony jest bardzo lubiany wśród dużego
grona osób, więc może akurat będziecie chcieli spróbować go przyrządzić. W moim przypadku był to pierwszy i ostatni raz z tym daniem.
Camembert na ciepło to smak stanowczo nie dla mnie - bardzo gorzki i jeszcze bardziej cierpki niż na zimno.Może być łączony tylko ze słodkimi sosami np.
żurawinowym. Kategorycznie nie można go łączyć z
majonezem lub jego pochodnymi sosami, ponieważ ogólny smak stworzy gorycz.O dziwo porcja mojego
męża nie poszła na zmarnowanie, ponieważ zrobił on sobie z niej kanapkę. Po spróbowaniu tego
sera zareagował następująco: "Co to jest? Smakuje super, nałóż mi to na
chleb posmarowany
masłem, bo ten
ser przypomina taki, który robiła moja babcia", po czym zdziwiona zrobiłam kanapkę ze smażonym
camembertem, a
potem musiałam ich dorobić jeszcze dwie. Ale przyznam, że na
pieczywie smakował mi lepiej niż
solo z sosami.Polecam tym, którzy są ciekawi smaków.Pochodzenie : przepis ogólnodostępnyIlość : 2 krążki
camembertaSkładniki :1
ser camembert1
jajkobułka tartasólpieprzolejsos żurawinowyPrzygotowanie :
Ser przekroić przez środek na 2 równe plastry.Zamoczyć z każdej strony w
jajku.Obtoczyć z każdej strony w
bułce tartej.Doprawić wg smaku
solą i
pieprzem.Rozgrzać
olej.Smażyć ok. 5 min. na średnim ogniu, najpierw zapiekając stronę, która była nacinana (spowoduje to zapieczenie
sera w skorupkę z
bułki tartej, przez co ta strona
sera nie wycieknie, będąc już odwrócona).Podawać na ciepło ze słodkimi sosami np.
żurawinowym.