ßßß Cookit - przepis na Camembert Smażony

Camembert Smażony

nazwa

Wykonanie

Opis : Zastanawiałam się długo czy dodać ten przepis, ponieważ mam co do niego duże obiekcje. Nie publikuję przepisów, które nie smakują mi, ale wiem, że camembert smażony jest bardzo lubiany wśród dużego grona osób, więc może akurat będziecie chcieli spróbować go przyrządzić. W moim przypadku był to pierwszy i ostatni raz z tym daniem. Camembert na ciepło to smak stanowczo nie dla mnie - bardzo gorzki i jeszcze bardziej cierpki niż na zimno.
Może być łączony tylko ze słodkimi sosami np. żurawinowym. Kategorycznie nie można go łączyć z majonezem lub jego pochodnymi sosami, ponieważ ogólny smak stworzy gorycz.
O dziwo porcja mojego męża nie poszła na zmarnowanie, ponieważ zrobił on sobie z niej kanapkę. Po spróbowaniu tego sera zareagował następująco: "Co to jest? Smakuje super, nałóż mi to na chleb posmarowany masłem, bo ten ser przypomina taki, który robiła moja babcia", po czym zdziwiona zrobiłam kanapkę ze smażonym camembertem, a potem musiałam ich dorobić jeszcze dwie. Ale przyznam, że na pieczywie smakował mi lepiej niż solo z sosami.
Polecam tym, którzy są ciekawi smaków.
Pochodzenie : przepis ogólnodostępny
Ilość : 2 krążki camemberta
Składniki :
1 ser camembert
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
olej
sos żurawinowy
Przygotowanie :
Ser przekroić przez środek na 2 równe plastry.
Zamoczyć z każdej strony w jajku.
Obtoczyć z każdej strony w bułce tartej.
Doprawić wg smaku solą i pieprzem.
Rozgrzać olej.
Smażyć ok. 5 min. na średnim ogniu, najpierw zapiekając stronę, która była nacinana (spowoduje to zapieczenie sera w skorupkę z bułki tartej, przez co ta strona sera nie wycieknie, będąc już odwrócona).
Podawać na ciepło ze słodkimi sosami np. żurawinowym.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/02/camembert-smazony.html