ßßß
Opis : Proponuję Wam ciasto, które idealnie wkomponowuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, ponieważ kokos, toffi i orzechy to jakby jedne z wizytówek owych świąt.Jest bardzo smaczne, szczególnie polecam osobom, które przepadają za kokosowymi batonikami typu Bounty, gdyż ta masa jest prawie identyczna jak w wymienionym batoniku. Masa jest również bardzo wilgotna, zaś toffi nadaje dodatkowej słodkości wraz z towarzystwem orzechów, które jak wiadomo są lekko gorzkie, a zarazem chrupiące.Polecam ten przepis, ponieważ cieszy się dużym powodzeniem.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetuIlość : od blaszki o wymiarach 32/23 cm po trochę większąSkładniki Podstawowe/Inne :gotowy biszkopt z kakao z 5 lub 6 jaj przekrojony na 2. części lub 2 upieczone blaty (ja upiekłam "Biszkopt kakaowy z 3 jaj", z podwójnej porcji i przekroiłam go na pół)200 g orzechów włoskichSkładniki Na Masę Toffi :1 duża puszka mleka słodzonego (gotowanego 3 godz.) lub 1 duża puszka gotowej masy krówkowej (podgrzanej do ciepłej temp.)200-250 g masła lub margaryny (polecam masło)Składniki Na Masę Kokosową :3 szkl. mleka (750 ml)300 g kokosu3/4 szkl. cukru250 g masła lub margaryny2 średnio-czubate łyżki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie Początkowe :a) Puszkę mleka słodzonego gotujemy na średnim lub małym płomieniu 3 godz. w wodzie, tak, aby było nią całe przykryte i gdy woda wyparuje, podlewamy wrzątkiem, aby to uzupełnić.b) masę krówkową w puszce podgrzewamy w gorącej wodzie ok. 20 mi-30 min., również tak, aby była cała przykryta.Ugotowane mleko lub gotowe podgrzane, otwieramy i studzimy, aż będzie letnie (trwa to dosyć długo ponad 1 godz. w chłodnej temp.)Przygotowanie Masy Kokosowej :Do garnuszka 1,5-2 l wlać 2,5 szkl. mleka.Do pozostałości mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.Do mleka dodać wiórki kokosowe.Doprowadzić do zagotowania i gotować, cały czas mieszając 5 min.Dodać cukier.Dodać masło/margarynę.Mieszać do momentu rozpuszczenia się.Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu).Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć.Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach).Przykryć drugim biszkoptem.Przygotowanie Masy Toffi :Margarynę/Masło dzielimy na kilka części.Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło.Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka.Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.Przygotowanie Końcowe :Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane.Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie.Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.