ßßß Cookit - przepis na Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami

nazwa

Wykonanie

Opis : Proponuję Wam ciasto, które idealnie wkomponowuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, ponieważ kokos, toffi i orzechy to jakby jedne z wizytówek owych świąt.
Jest bardzo smaczne, szczególnie polecam osobom, które przepadają za kokosowymi batonikami typu Bounty, gdyż ta masa jest prawie identyczna jak w wymienionym batoniku. Masa jest również bardzo wilgotna, zaś toffi nadaje dodatkowej słodkości wraz z towarzystwem orzechów, które jak wiadomo są lekko gorzkie, a zarazem chrupiące.
Polecam ten przepis, ponieważ cieszy się dużym powodzeniem.
Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość : od blaszki o wymiarach 32/23 cm po trochę większą
Składniki Podstawowe/Inne :
gotowy biszkopt z kakao z 5 lub 6 jaj przekrojony na 2. części lub 2 upieczone blaty (ja upiekłam "Biszkopt kakaowy z 3 jaj", z podwójnej porcji i przekroiłam go na pół)
200 g orzechów włoskich
Składniki Na Masę Toffi :
1 duża puszka mleka słodzonego (gotowanego 3 godz.) lub 1 duża puszka gotowej masy krówkowej (podgrzanej do ciepłej temp.)
200-250 g masła lub margaryny (polecam masło)
Składniki Na Masę Kokosową :
3 szkl. mleka (750 ml)
300 g kokosu
3/4 szkl. cukru
250 g masła lub margaryny
2 średnio-czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie Początkowe :
a) Puszkę mleka słodzonego gotujemy na średnim lub małym płomieniu 3 godz. w wodzie, tak, aby było nią całe przykryte i gdy woda wyparuje, podlewamy wrzątkiem, aby to uzupełnić.b) masę krówkową w puszce podgrzewamy w gorącej wodzie ok. 20 mi-30 min., również tak, aby była cała przykryta.
Ugotowane mleko lub gotowe podgrzane, otwieramy i studzimy, aż będzie letnie (trwa to dosyć długo ponad 1 godz. w chłodnej temp.)
Przygotowanie Masy Kokosowej :
Do garnuszka 1,5-2 l wlać 2,5 szkl. mleka.
Do pozostałości mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
Do mleka dodać wiórki kokosowe.
Doprowadzić do zagotowania i gotować, cały czas mieszając 5 min.
Dodać cukier.
Dodać masło/margarynę.
Mieszać do momentu rozpuszczenia się.
Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu).
Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć.
Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach).
Przykryć drugim biszkoptem.
Przygotowanie Masy Toffi :
Margarynę/Masło dzielimy na kilka części.
Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło.
Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka.
Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.
Przygotowanie Końcowe :
Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane.
Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie.
Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/toffi-z-masa-kokosowa-i-orzechami.html