Wykonanie

Opis : Paluszki
krabowe to jedne z
owoców morza, które przypominają mi (lecz nie każdemu) w smaku
rybę, więc trafnie możemy je połączyć z panierką. A żeby nie było nudno, a było również zdrowiej i lżej, panierka składa się z mieszanki 3 składników:
sezamu,
otrębów pszennych i
bułki tartej.Paluszki
krabowe w panierce mogą zastąpić nam "piątkową
rybę", podaną z czymkolwiek chcemy, bo prawie wszystko dopasowuje się do tego dania.Co więcej "osiąga sławę" wśród
grona ludzi lubujących się w owocach morza na imprezie/przyjęciu, ponieważ rewelacyjnie spełnia rolę przekąski na ciepło jak i na zimno. Można podać ją
solo, ale również z różnymi zimnymi sosami.Pochodzenie : przepis dostałam od koleżankiIlość : 22-25 paluszków
krabowychSkładniki :22-25 paluszków surimi/krabowych1 małe
jajko rozbełtaneulubione
przyprawy (opcjonalnie)2 średnio-czubate łyżki
bułki tartej2 średnio-czubate łyżki
otrębów pszennych2 średnio-czubate łyżki
sezamu6 łyżek
olejusól do smaku (opcjonalnie)Przygotowanie :W miseczce wymieszać składniki na panierkę:
bułkę tartą,
otręby pszenne i
sezam.Posypać
przyprawami wedle uznania.Następnie obtoczyć całe w panierce.Rozgrzać
olej na dużej patelni.Smażyć na średnim płomieniu z każdej strony do momentu, kiedy lekko się zarumienią.Podawać na ciepło,
solo lub z dodatkami typu
ziemniaki, frytki,
kasza,
ryż oraz surówka lub z zimnymi sosami majonezowymi lub tp. albo na zimno również
solo lub z zimnymi sosami jw.Danie można bez obaw ponownie podgrzać, więc nie ma potrzeby przygotowania go przed samym podaniem.