ßßß Cookit - przepis na Paluszki Krabowe W Panierce Pszenno-Sezamowej

Paluszki Krabowe W Panierce Pszenno-Sezamowej

nazwa

Wykonanie

Opis : Paluszki krabowe to jedne z owoców morza, które przypominają mi (lecz nie każdemu) w smaku rybę, więc trafnie możemy je połączyć z panierką. A żeby nie było nudno, a było również zdrowiej i lżej, panierka składa się z mieszanki 3 składników: sezamu, otrębów pszennych i bułki tartej.
Paluszki krabowe w panierce mogą zastąpić nam "piątkową rybę", podaną z czymkolwiek chcemy, bo prawie wszystko dopasowuje się do tego dania.
Co więcej "osiąga sławę" wśród grona ludzi lubujących się w owocach morza na imprezie/przyjęciu, ponieważ rewelacyjnie spełnia rolę przekąski na ciepło jak i na zimno. Można podać ją solo, ale również z różnymi zimnymi sosami.
Pochodzenie : przepis dostałam od koleżanki
Ilość : 22-25 paluszków krabowych
Składniki :
22-25 paluszków surimi/krabowych
1 małe jajko rozbełtane
ulubione przyprawy (opcjonalnie)
2 średnio-czubate łyżki bułki tartej
2 średnio-czubate łyżki otrębów pszennych
2 średnio-czubate łyżki sezamu
6 łyżek oleju
sól do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie :
W miseczce wymieszać składniki na panierkę: bułkę tartą, otręby pszenne i sezam.
Posypać przyprawami wedle uznania.
Następnie obtoczyć całe w panierce.
Rozgrzać olej na dużej patelni.
Smażyć na średnim płomieniu z każdej strony do momentu, kiedy lekko się zarumienią.
Podawać na ciepło, solo lub z dodatkami typu ziemniaki, frytki, kasza, ryż oraz surówka lub z zimnymi sosami majonezowymi lub tp. albo na zimno również solo lub z zimnymi sosami jw.
Danie można bez obaw ponownie podgrzać, więc nie ma potrzeby przygotowania go przed samym podaniem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/10/opis-paluszki-krabowe-to-jedne-z-owocow.html