ßßß Cookit - przepis na Biszkopt Z 4 Jaj

Biszkopt Z 4 Jaj

nazwa

Wykonanie

Opis : Biszkopt jest bardzo miękki, puszysty oraz lekko piaskowy.
Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis ze starego zeszytu mojej mamy
Ilość : forma o wym. ok. 20/30-20/40 cm
Rada :
Moim zdaniem biszkopt najlepiej smakuje w wersji z mąką ziemniaczaną.
Składniki :
4 duże jajka
1 niepełna szkl. cukru (180 g)
1 łyżka octu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 płaskich łyżek mąki pszennej (ok. 100 g) + 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej (ok. 80 g) lub 1 czubata szkl. mąki pszennej (180 g)
Przygotowanie :
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić/zmiksować na sztywno.
Dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając/miksując, aż lekko rozpuści się (zmniejszy swój rozmiar).
Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet.
Wymieszać dobrze widelcem lub ubić/zmiksować trzepakiem od miksera.
Wlać na białka.
Miksować jeszcze chwilę.
Piekarnik włączyć na 100*C.
W małych partiach przesiać mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub w ostateczności posmarowaną masłem/margaryną i bardzo lekko oprószoną bułką tartą.
Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180* C.
Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny.
Można skropić mu boki wodą z sokiem z cytryny lub herbatą.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/09/biszkopt-z-4-jaj.html