Wykonanie


Opis :
Biszkopt jest bardzo miękki, puszysty oraz lekko piaskowy.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis ze starego zeszytu mojej mamyIlość : forma o wym. ok. 20/30-20/40 cmRada :Moim zdaniem
biszkopt najlepiej smakuje w wersji z
mąką ziemniaczaną.Składniki :4 duże
jajka1 niepełna szkl.
cukru (180 g)1 łyżka
octu1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia12 płaskich łyżek
mąki pszennej (ok. 100 g) + 10 płaskich łyżek
mąki ziemniaczanej (ok. 80 g) lub 1 czubata szkl.
mąki pszennej (180 g)Przygotowanie :
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić/zmiksować na sztywno.Dodawać stopniowo
cukier, ciągle ubijając/miksując, aż lekko rozpuści się (zmniejszy swój rozmiar).Do
żółtek dodać
proszek do pieczenia oraz
ocet.Wymieszać dobrze widelcem lub ubić/zmiksować trzepakiem od miksera.Wlać na
białka.Miksować jeszcze chwilę.Piekarnik włączyć na 100*C.W małych partiach przesiać
mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub w ostateczności posmarowaną masłem/margaryną i bardzo lekko oprószoną
bułką tartą.Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180* C.Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny.Można skropić mu boki
wodą z sokiem z
cytryny lub
herbatą.