ßßß

Opis : Biszkopt jest bardzo miękki, puszysty oraz lekko piaskowy.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis ze starego zeszytu mojej mamyIlość : forma o wym. ok. 20/30-20/40 cmRada :Moim zdaniem biszkopt najlepiej smakuje w wersji z mąką ziemniaczaną.Składniki :4 duże jajka1 niepełna szkl. cukru (180 g)1 łyżka octu1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia12 płaskich łyżek mąki pszennej (ok. 100 g) + 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej (ok. 80 g) lub 1 czubata szkl. mąki pszennej (180 g)Przygotowanie :Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić/zmiksować na sztywno.Dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając/miksując, aż lekko rozpuści się (zmniejszy swój rozmiar).Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet.Wymieszać dobrze widelcem lub ubić/zmiksować trzepakiem od miksera.Wlać na białka.Miksować jeszcze chwilę.Piekarnik włączyć na 100*C.W małych partiach przesiać mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub w ostateczności posmarowaną masłem/margaryną i bardzo lekko oprószoną bułką tartą.Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180* C.Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny.Można skropić mu boki wodą z sokiem z cytryny lub herbatą.