ßßß Cookit - przepis na Sernik dwukolorowy z galaretką

Sernik dwukolorowy z galaretką

nazwa

Wykonanie

1 opakowanie okrągłych biszkoptów
50 dag twarogu 3x mielonego
20 dag cukru pudru
10 dag masła
2 żółtka
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
galaretka truskawkowa
// 20 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej galaretka truskawkowa 2 łyżki kakao 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 10 dag masła 50 dag twarogu 3x mielonego 4 białka';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]> //
Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem i nadal ucierając, dodajemy po jednym żółtku, łyżce twarogu i mąki ziemniaczanej. Ubijamy pianę z białek, a następnie dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy. Uzyskaną masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, można dodać również rodzynki lub kawałki czekolady - to już według uznania.
Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy biszkoptami i przykrywamy jasną masą twarogową i wyrównujemy. Na jasną masę dajemy ciemną masę z dodatkiem kakao. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach) i pieczemy przez 1 godzinę. Ważne jest, żeby w tym czasie nie otwierać piekarnika. Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.
Smacznego!
Zobacz również: Sernik mojej Mamy ; Sernik z serków homogenizowanych na kruchym spodzie z kakaową posypką
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,6310321,title,Sernik-dwukolorowy-z-galaretka,index.html