1 opakowanie okrągłych biszkoptów50 dag twarogu 3x mielonego20 dag cukru pudru10 dag masła2 żółtka4 białka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakaogalaretka truskawkowa// 20 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanejgalaretka truskawkowa 2 łyżki kakao 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 10 dag masła 50 dag twarogu 3x mielonego 4 białka';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]> //Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem i nadal ucierając, dodajemy po jednym żółtku, łyżce twarogu i mąki ziemniaczanej. Ubijamy pianę z białek, a następnie dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy. Uzyskaną masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, można dodać również rodzynki lub kawałki czekolady - to już według uznania.Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy biszkoptami i przykrywamy jasną masą twarogową i wyrównujemy. Na jasną masę dajemy ciemną masę z dodatkiem kakao. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach) i pieczemy przez 1 godzinę. Ważne jest, żeby w tym czasie nie otwierać piekarnika. Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.Smacznego!Zobacz również: Sernik mojej Mamy ; Sernik z serków homogenizowanych na kruchym spodzie z kakaową posypką