ßßß Cookit - przepis na Kurczak po andaluzyjsku

Kurczak po andaluzyjsku

nazwa

Wykonanie

Udka kurczaka zapiekane z sosem zrobionym na bazie grejfrutów, miodu, goździków i żurawiny.
4-5 udek kurczaka
2 różowe grejfruty
1/2 szklanki dżemu żurawinowego
2-3 łyżki miodu
1/4 łyżeczki goździków
sól, pieprz
olej
Udka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania. Ważne jest, żeby kurczaka bardzo dobrze doprawić przed pieczeniem, ponieważ sos jest tylko dodatkiem i podczas pieczenia nie wpływa za bardzo na smak kurczaka. Mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Z połowy jednego grejfruta wyciskamy do rondelka sok. Dodajemy żurawinę, goździki i doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Mieszamy i zagotowujemy. Z pozostałej połowy grejfruta wyciskamy sok, a drugiego obieramy, usuwamy błonki, wykrawamy miąższ, kroimy i wkładamy do sosu. Mieszamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej i smażymy udka z obu stron, aż będą rumiane. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanny, polewamy sosem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (nie przykrywamy). W czasie pieczenia udka przewracamy i w razie potrzeby polewamy sosem.
Udka podałam z ziemniakami i sałatą lodową z sosem vinegret.
Źródło: "Przyślij Przepis" - Nr 03/2010
Smacznego!
Tasty Blog na Facebook'u
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,331909830,title,Kurczak-po-andaluzyjsku,index.html