Wykonanie
Udka kurczaka zapiekane z sosem zrobionym na bazie
grejfrutów,
miodu,
goździków i
żurawiny.4-5
udek kurczaka2 różowe
grejfruty1/2 szklanki
dżemu żurawinowego2-3 łyżki
miodu1/4 łyżeczki
goździkówsól,
pieprzolejUdka myjemy, osuszamy i doprawiamy
solą,
pieprzem lub innymi
przyprawami według uznania. Ważne jest, żeby
kurczaka bardzo dobrze doprawić przed pieczeniem, ponieważ
sos jest tylko dodatkiem i podczas pieczenia nie wpływa za bardzo na smak
kurczaka.
Mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny.Z połowy jednego
grejfruta wyciskamy do rondelka sok. Dodajemy
żurawinę,
goździki i doprawiamy
miodem,
solą i
pieprzem. Mieszamy i zagotowujemy. Z pozostałej połowy
grejfruta wyciskamy sok, a drugiego obieramy, usuwamy błonki, wykrawamy miąższ, kroimy i wkładamy do sosu. Mieszamy.W dużym rondlu rozgrzewamy
olej i smażymy udka z obu stron, aż będą rumiane. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanny, polewamy sosem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (nie przykrywamy). W czasie pieczenia udka przewracamy i w razie potrzeby polewamy sosem.Udka podałam z
ziemniakami i
sałatą lodową z
sosem vinegret.Źródło: "Przyślij Przepis" - Nr 03/2010Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u