Wykonanie
Dziś na obiad właśnie to gnocchi czy też jak ktoś woli kopytkaŚwietnie pasowało do zupy szpinakowej. Połączenie słodkawego smaku
marchewki z sosem
orzechowym – idealne!Przepis pochodzi z książki „Rok w kuchni – jesień/zima”.
Składniki :25 dag
marchewki,25 dag
ziemniaków,20 dag
mąki pszennej (może być razowa),1
jajko,1/2 łyżeczki
soli,Sos :100 ml
oliwy,50 g
masła,1 łyżka posiekanej świeżej
melisy,1/3 szklanki łuskanych
włoskich orzechów (u mnie laskowe).Wykonanie :
Marchewkę i
ziemniaki umyć, obrać i razem ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, lekko ostudzić i zmiksować. Dodać
mąkę,
jajko,
sól i dokładnie wymieszać. Wyjąć na stolnicę, oprószyć
mąką (ja musiałam solidnie oprószać bo strasznie się lepiło), uformować wałeczek. Nożem odcinac kluseczki, na każdej odciskać ząbki widelca i wrzucać do wrzącej osolonej
wody. Gotować tak długo aż wypłyną.Sos : na patelni rozgrzać
oliwę i
masło, wrzucić
melisę i mieszać.
Orzechy zmielić drobno (np. w młynku do
kawy). Zmieszać z sosem i polać kluseczki przed podaniem.