ßßß
Wykonanie:Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z mlekiem i żółtkami.Przesiać mąkę, dodać masło, skórkę z cytryny oraz esencje z wanilii.Białka ubić z solą na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem.Ciasto będzie dosyć płynne i tak ma być.Miskę z ciastem okrytym ściereczką odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (najlepiej koło grzejnika ale nie bezpośrednio na nim ni może też być zbyt gorąco).Rozgrzać urządzenie/ patelnię, każdy dołek posmarować odrobiną oleju dobry jest do tego papierowy ręcznik nasączony oliwą.Patelnia-wypełnić otwory ciastem do krawędzi, po ok 1 min (kiedy się zarumienią) delikatnie i stopniowo, co pół obrotu, obracać pączki do góry dnem, najlepsze do tego są drewniane patyczki do szaszłyków.Urządzenie wypełniamy po brzegi zamykamy po ok 2 minutach przewracamy na drugą stronę. Wystające resztki ciasta po upieczeniu odkrawamy.Pączusie zakrywam folią spożywczą aby nie wysychały. Napełniamy je dowolnie szprycą, masłem orzechowym, dżemem, twardą marmoladą morelową do pączków itp itd. Lub polewamy czekoladą. W oryginale pączusie wypełniamy jabłkami i podajemy z bitą śmietaną i dżemem. Są pyszne, delikatne i oryginalne.