ßßß Cookit - przepis na Lakka sałatka z truskawkami, arbuzem i łososiem gotowanym na parze

Lakka sałatka z truskawkami, arbuzem i łososiem gotowanym na parze

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 filety z łososia po ok. 150 g każdy
sok z cytryny
300 g miąższu arbuza
2 garście rukoli lub mieszanki sałat z rukolą
Truskawkowy winegret z dodatkiem sherry:
1,5 szklanki truskawek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki sherry
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Do rondelka włożyć połowę pokrojonych truskawek. Podgrzewać przez około 1 minutę, aż trochę zmiękną i puszczą sok, ostudzić, połączyć z resztą posiekanych świeżych truskawek. Dodać musztardę, miód, oliwę i sherry, doprawić solą oraz pieprzem.
Odciąć skórę z łososia, opłukać, sprawdzić czy nie ma ości. Każdy filet przekroić w poprzek na pół, nie przecinając mięsa do końca. Rozłożyć przecięte filety na dłuższe paski i zawinąć je w roladkę, spiąć wykałaczkami, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Ugotować na parze (ok. 7 minut).
Na 2 talerzach rozłożyć rukolę, posypać pokrojonym w kostkę arbuzem, w środek położyć po roladce łososia. Polać winegretem wraz z truskawkami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/salatka_z_arbuzem/przepis.html