Wykonanie
Składniki2 porcje2 filety z
łososia po ok. 150 g każdy
sok z cytryny300 g miąższu
arbuza2 garście
rukoli lub mieszanki
sałat z
rukoląTruskawkowy winegret z dodatkiem
sherry:1,5 szklanki
truskawek1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
miodu3 łyżki
oliwy extra virgin2 łyżki
sherrysól i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanieDo rondelka włożyć połowę pokrojonych
truskawek. Podgrzewać przez około 1 minutę, aż trochę zmiękną i puszczą sok, ostudzić, połączyć z resztą posiekanych świeżych
truskawek. Dodać
musztardę,
miód,
oliwę i
sherry, doprawić
solą oraz
pieprzem.Odciąć skórę z
łososia, opłukać, sprawdzić czy nie ma ości. Każdy filet przekroić w poprzek na pół, nie przecinając
mięsa do końca. Rozłożyć przecięte filety na dłuższe paski i zawinąć je w roladkę, spiąć wykałaczkami, oprószyć
solą,
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny. Ugotować na parze (ok. 7 minut).Na 2 talerzach rozłożyć
rukolę, posypać pokrojonym w kostkę
arbuzem, w środek położyć po roladce
łososia. Polać
winegretem wraz z
truskawkami.