Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jajka 1 sztuk
masło 125 gramów
cukier 125 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
migdały - mielone 25 gramów
płatki migdałowe 1 łyżek stołowych
żelatyna 10 łyżek deserowych
maślanka owocowa 500 gramów
twarożek 500 gramów
śmietana kremówka 250 gramów
truskawki 500 gramów
galaretka cytrynowa 1 sztuk
sok multiwitamina 1 szklanek
cukier puder według uznanialistki
melisy według uznaniaWykonanie:Miękkie
masło posiekać z przesianą
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, dodać, 50g
cukru,
cukier waniliowy, zmielone
migdały,
jajko oraz szczyptę
soli i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować ciasto na placek i wyłożyć nim dno średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem i znów wstawić na 30 minut do lodówki. Piec 20 minut w 200 stopniach.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, a
żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Zmiksować
twarożek z
maślanką, 1 paczką
cukru waniliowego oraz 75g
cukru.
Żelatynę połączyć z niewielka ilością masy serowej, a
potem z pozostałą i schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą
serową. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki na 3h. Oczyszczone
truskawki podzielić na połówki i ułożyć na
masie.
Galaretkę wymieszaną z
sokiem zagotować i wystudzić. Tężejącą
galaretką zalać
truskawki, posypać
płatkami oraz
cukrem pudrem, ozdobić
melisą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: