Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
płatki migdałowe 3 łyżek stołowych
masło 50 gramów
cukier 100 gramów
truskawki 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
twarożek śmietankowy 600 gramówfrużelina truskawkowa 1 puszka
cukier puder 75 gramów
cukier puder 1 łyżek stołowych
konfitura truskawkowa 150 gramów
mąka tortowa 125 gramów
jajka 3 sztuk
sól 1 szczyptaWykonanie:Średniej wielkości tortownicę posmarować tłuszczem i posypać 2 łyżkami
płatków migdałowych. Ubić
białka z
cukrem oraz
solą na sztywną pianę. Ubijając, kolejno dodawać po
żółtku, przesianą
mąkę wymieszana z proszkiem oraz roztopione, ostudzone
masło lub
margarynę. Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać. Piec ok. 12 minut w 200 stopniach, ostudzić.Utrzeć
twaróg z 75g
cukru pudru. Zimne ciasto przekroić na 2 placki. 150g
konfitury truskawkowej rozsmarować na spodzie ciasta, przykryć drugim plackiem, a na wierzch wyłożyć masę
serową, a na nią wylać frużelinę
truskawkową i ułożyć plasterki
truskawek. Wstawić na 60 minut do lodówki. Na suchej patelni uprażyć pozostałe
płatki na złoty kolor. Przestudzonymi udekorować brzegi
tortu. Całość oprószyć
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: