Wykonanie
Składniki800 g
truskawek200 g miękkiego
masła200 g
cukru pudru4
jajka (ogrzane w temp. pokojowej)250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKruszonka:150 g
mąki75 g
masła75 g
cukruoraz:
cukier puderPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować
masłem. Przygotować kruszonkę : na małym ogniu na patelni roztopić
masło, dodać
cukier a po chwili
mąkę, wymieszać, ostudzić.Ciasto: Ucierać
masło z
cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 - 10 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym
jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej
mąki z
proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, tylko do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć
truskawki (większe pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem, zdjąć obręcz ciasta i pokroić.