ßßß Cookit - przepis na Ciasto truskawkowe z kruszonką

Ciasto truskawkowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dziewczyny na blogach kuszą pysznymi ciachami truskawkowymi, zwłaszcza moja Droga Pieczareczka aż nie mogę się napatrzeć. Wprawdzie u nas truskawki dalej trzymają swoją dość wysoką cenę (cena nawet wyższa niż na początku sezonu truskawkowego ) to już nie mogłam się dalej opierać. Na początek postanowiłam upiec to ciacho i wiecie co to najlepszy " Truskawczak" jaki jadłam. Mój N. nie mógł się nachwalić a fakt, że zrobiłam go wieczorem a na drugi dzień można było zbierać jedynie okruszki samo mówi o jego pyszności. Przepis z blogu Pieczarka Mysia :D. Dzięki Saruś za świetny przepis :)
Składniki :
800 g truskawek
200 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
4 jaja
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka :
150 g mąki
75 g masła
75 g cukru
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wstawiamy rondel na mały ogień, wrzucamy masło. Kiedy się roztopi dodajemy cukier, mieszamy, dokładamy mąkę. Łączymy wszystko w jedną "papkę ", pozostawiamy do ostygnięcia.
Truskawki płukamy, osuszamy, odcinamy szypułki. Większe kroimy na pół. Mąkę i proszek przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy po jednym jajku. Cały czas ucierając dodajemy partiami mąkę. Mieszamy aż skałdniki dobrze się połączą w jednolitą masę.
Ciasto wykładamy do torownicy o średnicy 24 cm lub blachy prostokątnej wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy truskawki a górę posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180°C przez 60-70 minut. Jak przestygnie można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/06/Ciasto-truskawkowe-z-kruszonka.html