Wykonanie
Lato to dla mnie czas ciast z
owocami. W ubiegłym roku zrobiłam ich naprawdę dużo a w tym
będę je modyfikować poprzez dodanie nowych składników.Jakiś czas temu umówiłam się z Karoliną na wspólne pieczenie ale nie umawiałyśmy się na konkretne ciasto lecz na wypiek z
truskawkami. A skoro jest to inauguracja sezonu
truskawkowego zrobiłam ciasto ucierane z dodatkiem marcepanu. Samo ciasto z
truskawkami i kruszonką już jest pyszne a jeśli lubicie marcepan jest to tylko wspaniały dodatek, który rewelacyjnie pasuje do
truskawek. Ja łączyłam je z marcepanem po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Zostawiam Was z moim
ciastem i pędzę do Karoliny zobaczyć jej ciasto.
Składniki:200 g miękkiego
masła150 g
cukru pudru200 g marcepanu4
jajka230 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia600 g
truskawekSkładniki na kruszonkę:150 g
mąki75 g
masła60 g
cukruNa patelni rozpuścić
masło z
cukrem. Dodać
mąkę, przemieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić na bok.
Masło utrzeć z
cukrem na białą, puszystą masę. Dodawać kolejno
jajka. Przesiać
mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na tortownicę o śr. 21 cm . Na cieście ułożyć
truskawki i pokrojony w kostkę marcepan. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 min. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)