Wykonanie

W ramach zaklinania lata zrobiłam ciasto ucierane z
truskawkami... napewno ze świeżymi
truskawkami byłoby inne (nie jestem pewna czy lepsze :), ale
powiem Wam, że zapach pieczonych
truskawek w listopadzie przywołuje uśmiech na twarzy...Przepis pochodzi ze strony White
Plate, a do wypieku użyłam niedawno zakupionej silikonowej foremki z Lidla.Składniki:120 g
masła100 g
cukru2
jajka220 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia80 ml
mleka1/2 opakowania mrożonych
truskawekcukier puder do oprószeniaMiękkie
masło utrzeć z
cukrem na gładką masę, dodawać, wciąż miksując,
jajka,
mleko i na końcu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, wyłożyć do foremki (moja nie potrzebowała nasmarowania tłuszczem bo jest silikonowa), ułożyć na cieście
truskawki.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40-50 minut.Po wyjęciu posypać
cukrem pudrem.U nas nie zdążyło całkiem ostygnąć...Smacznego!
