Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 19 lipca 2013 r. Sezon
truskawkowy powoli dobiega końca, a ponieważ uwielbiam smak
truskawek zaczęłam zastanawiać się co by tu z nich przygotować na zakończenie. Wiadomo, że
owoce sezonowe to podstawa letnich deserów. No dobrze ale jaki to ma być deser - nie wiem.... Kontynuując moje rozważania stwierdziłam, że
tarta daje mi wiele możliwości, może być zarówno wytrawna jak i słodka. Tak więc
tarta w odsłonie sezonowej. Świetnie !!! Otrzymałam wyjątkowo prosty wypiek składający się z klasycznego kruchego ciasta i
truskawek. Żadnych dodatków, to
truskawki są tu najważniejsze - tak ma być :-) Ponieważ mamy
słoneczną pogodę więc ciasto zjedliśmy na tarasie wśród śpiewu ptaków i soczystej zieleni w rodzinnej atmosferze. To jest urok wakacji, wtedy wszyscy znajdujemy czas dla siebie, co nie zawsze jest łatwe :-) Było bardzo fantastycznie, a orzeźwiający, kwaskowaty smak pozostanie w mojej pamięci do przyszłego roku:-)
Tarta truskawkowa Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 17 lipca .Wytrawna
tarta truskawkowa!!! Pyszna krucha
tarta, delikatnie chrupie w buzi, wypełniona soczystymi
truskawkami, polecam wszystkim, którzy uwielbiają smak
truskawek :-)Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 10 minCzas pieczenia: 25 minŁączny czas: 35 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekLiczba kilokalorii w 100 g: 180Składniki:
mąka tortowa : 1 szklanka
mąka orkiszowa : 1 szklanka
cukier drobny do wypieków : 3/4 szklanki
jajko wiejskie od gospodyni : 1
proszek do pieczenia : 1 płaska łyżeczka
masło (użyłam Lurpak): 200 g
truskawki : 50-60 gPrzygotowanie:
owoce dokładnie płuczę i osuszam papierowym ręcznikiem
jajko ucieram z
cukrem, dodaję miękkie
masło,
mąkę i
proszek do pieczeniawyrabiam ciastodzielę na dwie nierówne częściwiększą wykładam spód blachy oraz bokiukładam
owoceprzykrywam drugim kawałkiem ciasta (można rozwałkować)piekę 25 minut w temperaturze 200oC
prószę
cukrem pudrem i voila !!!
bon appetit !!!