ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy pomału się kończy i będzie to chyba ostatni z moich przepisów na deser z tymi owocami. Tym razem bardzo proste i szybkie ciasto ucierane, do którego możemy dodać ulubione owoce. Podczas przygotowań należy pamiętać o tym, by składniki były w temperaturze pokojowej. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:) na blaszkę o wymiarach 20x30:
200 g masła,
szczypta soli,
160 g cukru,
4 duże jajka,
200 g mąki,
40 g mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
600 g truskawek na kruszonkę:
150 g mąki,
50 g cukru pudru,
100 g masła (u mnie trochę więcej)
Przygotować kruszonkę: posiekać wszystkie składniki, a następnie rozetrzeć palcami na okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; jeśli będzie za mokra, więcej mąki. Odłożyć do lodówki.
Połączyć przesianą mąkę (oba rodzaje) z proszkiem. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać jajka (po jednym, po czym dokładnie miksować i dodawać kolejne). Wsypać mąkę z proszkiem i szybko połączyć całość szpatułką. Przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę, wyrównać, ułożyć przekrojone na pół truskawki i posypać kruszonką. Piec w 175 stopniach około 45 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/06/ucierane-ciasto-z-truskawkami-i.html