ßßß Cookit - przepis na Delikatny torcik śmietankowy

Delikatny torcik śmietankowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
sucharki 150 gramów
masło 150 gramów
cukier 175 gramów
jajka 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
twarożek 750 gramów
śmietana 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mąka 1 łyżek stołowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
truskawki 500 gramów
śmietana krmówka 500 gramów
pistacje według uznania
Wykonanie:
Pokruszone sucharki zagnieść z 20g cukru i 100g stopionego masła. Tym ciastem wylepić dno średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki. Jajka utrzeć z połową skórki otartej z wyszorowanej cytryny, 2 łyżkami soku z cytryny, cukrem waniliowym oraz 80g cukru. Wlać 500g twarożku, 150g kwaśnej śmietany, mąkę i proszek do pieczenia oraz stopione 50g masła, wymieszać. Masę serową wyłożyć na spód ciasta, wygładzić. piec 40 minut w 200 stopniach, ostudzić.
Utrzeć 250g twarożku, 100g kwaśnej śmietany i resztę skórki z cytryny z 75g cukru. Połączyć z żelatyną namoczona w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuszczoną na ogniu(połączyć z niewielką ilością kremu, a potem z resztą kremu). Chłodzić 30 minut. Oczyszczone truskawki przekroić na pół. 200g kremówki ubić na sztywno i dodać do kremu serowego jak tylko zacznie tężeć i wrzucić połowę truskawek. Krem rozłożyć na serniku i wygładzić. Wstawić na 4h do lodówki. Po tym czasie delikatnie wyjąć tort z blachy. Ubić na sztywno 300g kremówki i posmarować nią tort na wierzchu i po bokach, udekorować pozostałymi połówkami truskawek i posypać posiekanymi pistacjami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8934/Delikatny-torcik-smietankowy