Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegosucharki 150 gramów
masło 150 gramów
cukier 175 gramów
jajka 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
twarożek 750 gramów
śmietana 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mąka 1 łyżek stołowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
truskawki 500 gramów
śmietana krmówka 500 gramów
pistacje według uznaniaWykonanie:Pokruszone sucharki zagnieść z 20g
cukru i 100g stopionego
masła. Tym
ciastem wylepić dno średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
Jajka utrzeć z połową skórki otartej z wyszorowanej
cytryny, 2 łyżkami
soku z cytryny,
cukrem waniliowym oraz 80g
cukru. Wlać 500g
twarożku, 150g kwaśnej
śmietany,
mąkę i
proszek do pieczenia oraz stopione 50g
masła, wymieszać. Masę
serową wyłożyć na spód ciasta, wygładzić. piec 40 minut w 200 stopniach, ostudzić.Utrzeć 250g
twarożku, 100g kwaśnej
śmietany i resztę
skórki z cytryny z 75g
cukru. Połączyć z
żelatyną namoczona w 3 łyżkach zimnej
wody i rozpuszczoną na ogniu(połączyć z niewielką ilością kremu, a
potem z resztą kremu). Chłodzić 30 minut. Oczyszczone
truskawki przekroić na pół. 200g kremówki ubić na sztywno i dodać do kremu
serowego jak tylko zacznie tężeć i wrzucić połowę
truskawek. Krem rozłożyć na serniku i wygładzić. Wstawić na 4h do lodówki. Po tym czasie delikatnie wyjąć tort z blachy. Ubić na sztywno 300g kremówki i posmarować nią tort na wierzchu i po bokach, udekorować pozostałymi połówkami
truskawek i posypać posiekanymi
pistacjami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: