Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 250 gramów
mąka tortowa 60 gramów
orzechy laskowe mielone 30 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
cytryna 3 sztuk
żelatyna 3 łyżek deserowych
śmietana kremówka 850 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
pistacje posiekane 20 gramów
sól 1 szczyptaWykonanie:Całe
jajka ubić mikserem z 100g
cukru i szczyptą
soli na puch, dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem i
orzechami i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, wystudzić.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody.
Cytryny sparzyć, osuszyć, z jednej otrzeć skórkę i wycisnąć sok, a pozostałe pokroić na cząstki. Ubić na sztywno 750g
śmietany z 150g
cukru, otartą
skórką cytrynową i 90 ml
soku z cytryny.
Żelatynę rozpuścić na małym ogniu i wymieszać ze
śmietaną. 3/4 kremu rozsmarować na zimnym
biszkopcie. Całość pokroić na 5 pasków o szerokości 6 cm. Jeden pasek ciasta zwinąć w rulonik i ustawić po środku tortownicy. Owijać wokół niego pozostałe paski ciasta z kremem. Zapiąć obręcz tortownicy, a wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Wstawić na 2h do lodówki. Pozostałą
śmietanę ubić na sztywno z
cukrem waniliowym. Zdjąć obręcz tortownicy, a brzegi
tortu posmarować
śmietaną i posypać posiekanymi
pistacjami. Udekorować cząstkami
cytryny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: PawellEData: 2013-10-18Lubie wracac na ta strone ale musze przyznac ze ciezko bylo ja znalezc w google, byla gdzies na 5 stronie. Przydalo by sie jej pozycjonowanie polecam wpisac w google : seo porady i na 1 blogu znajdziesz ciekawy i darmowy sposob na podniesienie pozycji w wyszukiwarkachAutor: iveData: 2011-07-01Robiłam ten tort jużkilkakrotnie i nigdy nie został nawet kawałeczek do powtórzenia na następny dzień. smakuje wszystkim.
Biszkopt łatwo
daje się modyfikować (np na
kakaowy) i za każdym razem się udaje. A sam tort po przekrojeniu nieodmiennie zadziwia gości. Szczerze polecamDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: