Wykonanie
Pistacje! Piękne i pyszne. Rzadko można kupić w sklepach naturalne, nie solone. Te są chyba jeszcze bardziej zielone. Warto spożywać te
orzechy regularnie, w ograniczonej ilości, około 30 sztuk.
Orzechy pistacjowe zawierają witaminy z grupy B i witaminę E, a konkretnie gamma-tokoferol, który ma właściwości przeciw nowotworowe. Poza tym przypisuje się
pistacjom korzystne działanie na
serce i układ krwionośny. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL. No i luteina. Oprócz tego, że korzystnie wpływa na wzrok, to nadaje orzeszkom ten piękny kolor.Teraz przepis na znakomitą babkę. Jakiś czas temu zamieściła go na swoim blogu Bea . Piekłam ją kilka
razy. Zawsze pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczna.Ponieważ jest w niej dużo
białej czekolady, dodaję do ciasta mniej
cukru.Polecam tę zieloną, pachnącą
cytryną babkę Bei na wielkanocny stół.
150 g
masła120 g
cukru2
jajka200 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliskórka otarta z
cytryny80 g posiekanych, niesolonych
pistacji80 g posiekanej,
białej czekoladyUtrzeć
masło z
cukrem. Dodać po jednym
jajka, a następnie dodawać porcjami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
solą. Na koniec dokładnie wmieszać
pistacje,
czekoladę i
skórkę cytrynową.Ciasto przełożyć do małej formy babkowej. Moja ma pojemność 1 , 2 litra.Piec w temperaturze 180 stopni 50 minut.Babka na zdjęciu polana jest rozpuszczoną z odrobiną
śmietanki białą czekoladą i posypana
pistacjami.