Wykonanie
*Dziś kolejna propozycja z dodatkiem
pistacji :) Tym razem w formie babki, prawie już świątecznej (czy Was również Święta w tym roku z lekka ‘zaskoczyły’?!? Nadal trudno mi uwierzyć, że to już w przyszły weekend…).Przepis powstał jakiś czas temu z potrzeby chwili. Miałam upiec coś ‘na szybko’, niestety okazało się, że – jak zwykle… – zapomniałam dokupić
masła, by upiec coś ‘większego’ :/ Z lodówkowych ‘resztek’ powstała więc mała,
maślana babka, z dodatkiem niewielkiej ilości kwaśnej
śmietany. Otarta
skórka z cytryny,
pistacje oraz
biała czekolada dodały jej smaku (i uroku ;) ). Delikatna,
maślana, lekko wilgotna – dokładnie taka jak lubię :)W tym roku ozdobi ona również nasz świąteczny stół, gdyż polukrowana i udekorowana
pistacjami wygląda bardzo wiosennie i odświętnie.*
150 g miękkiego
masła150 g drobnego
cukru2 duże
jajka200 g
mąkiok. 1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliotarta skórka z 1 dużej
cytryny(lub otarta skórka z 2 lemonek)3 łyżki kwaśnej
śmietanyok. 75-80 g posiekanych niesolonych
pistacjiok. 75-80 g posiekanej
białej czekolady+ posiekane
pistacje oraz
lukier (lub stopiona
biała czekolada) do dekoracjiPiekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło utrzeć z
cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym
jajku, dalej miksując.
Mąkę wymieszać z
solą i
proszkiem do pieczenia i dodawać partiami do masy
maślano-jajecznej (nie ucieramy masy z
mąką zbyt długo). Na koniec dodać otartą
skórkę z cytryny,
śmietanę, posiekane
pistacje i
czekoladę i raz jeszcze dokładnie wymieszać.Masę wlewamy do natłuszczonej i lekko wysypanej
mąką formy babkowej i pieczemy ok. 40 – 45 minut (lub do suchego patyczka). Studzimy ciasto w formie przez kilka minut, a następnie na kratce.Wystudzoną babkę możemy polukrować lub polać
białą czekoladą roztopioną z dodatkiem słodkiej
śmietany i posypać mielonymi
pistacjami.*
Uwagi :- są to proporcje na małą babkę; w foremce ‘z kominkiem’ o średnicy 21cm ciasto wypełniło ok. 1/3 formy- w formie bez kominka (troszkę mniejszej) ciasto potrzebowało nieco dłuższego czasu pieczenia.**