Wykonanie
Ostatnio naszła mnie ochota na babeczki. Zamysł był taki by babeczki były
cytrynowe z płynnym
czekoladowym wnętrzem. I mimo iż nie do końca wyszło tak jak chciałem (
czekolada wypłynęła górą ) Ze względu na ich smak - kwaśno słodki - który mnie zachwycił, postanowiłem podzielić się przepisem.
Składniki:1 szklanka
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 szklanki drobnego
cukru60 g
masła2
jajka6 łyżek
śmietanysok z 1
cytrynyotarta
skórka cytryny2
czekolady4łyżki
mlekaPrzygotowanie:
Czekoladę z
mlekiem trzeba rozpuścić w kąpieli
wodnej. Płynną masę następnie przelać do foremek od kostek
lodów. Pozostawić do wystygnięcia i zamrozić ( Formę można wysmarować tłuszczem i posypać pudrem by kostki później łatwiej wyszły )
Masło należy utrzeć z
cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać
jajka, miksując. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól, oraz
śmietanę. Dokładnie składniki wymieszać. Na końcu sok i
skórkę z cytryny.Przygotować foremki do muffinek. Wypełnić do połowy położyć zamarzniętą kostkę
czekoladową, uzupełnić do pełna
ciastem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 18 minut.Ja błąd jaki popełniłem to dałem za duże kostki
czekolady względem babeczek.I było za mało ciasta w okół płynnej
czekolady. Która znalazła ujście u szczytu babeczek tworząc małe wulkaniki.