ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe babeczki nadziewane czekoladą

Cytrynowe babeczki nadziewane czekoladą

nazwa

Wykonanie

Ostatnio naszła mnie ochota na babeczki. Zamysł był taki by babeczki były cytrynowe z płynnym czekoladowym wnętrzem. I mimo iż nie do końca wyszło tak jak chciałem ( czekolada wypłynęła górą ) Ze względu na ich smak - kwaśno słodki - który mnie zachwycił, postanowiłem podzielić się przepisem.
Składniki:
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki drobnego cukru
60 g masła
2 jajka
6 łyżek śmietany
sok z 1 cytryny
otarta skórka cytryny
2 czekolady
4łyżki mleka
Przygotowanie:
Czekoladę z mlekiem trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną masę następnie przelać do foremek od kostek lodów. Pozostawić do wystygnięcia i zamrozić ( Formę można wysmarować tłuszczem i posypać pudrem by kostki później łatwiej wyszły )
Masło należy utrzeć z cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać jajka, miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, oraz śmietanę. Dokładnie składniki wymieszać. Na końcu sok i skórkę z cytryny.
Przygotować foremki do muffinek. Wypełnić do połowy położyć zamarzniętą kostkę czekoladową, uzupełnić do pełna ciastem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 18 minut.
Ja błąd jaki popełniłem to dałem za duże kostki czekolady względem babeczek.
I było za mało ciasta w okół płynnej czekolady. Która znalazła ujście u szczytu babeczek tworząc małe wulkaniki.
Źródło:http://kuchniauczarownicy.blogspot.com/2015/07/cytrynowe-babeczki-nadziewane-czekolada.html