Zapraszam na pyszny, podwójnie czekoladowy tort z gruszką i orzechami. Kolejne warstwy fantastycznie się przenikają i stanowią zgraną kompozycję. Tort prezentuje sie elegancko, ładnie kroi i nie trzeba szczególnych zdolności by go udekorować ;)U nas wszystkim bardzo smakował. Polecamy gorąco :)Inspiracja tu - musiałam troszkę pozmieniać.Składniki:Na biszkopt:100 g orzechów laskowych, podprażonych, obranych ze skórki i zmielonych4 jajkapół szklanki mąki tortowejćwierć szklanki drobnego cukruszczypta solipół płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaNa krem z białej czekolady:200 g białej czekolady250g sera mascarpone200 g śmietanki kremówki1 płaska łyżeczka żelatynyNa krem z ciemnej czekolady:200 g ciemnej czekolady500 g sera mascarpone400 g śmietanki kremówki1 płaska łyżeczka żelatynyDodatkowo:4 gruszkicytrynakakaoPrzygotowanie:Biszkopt:Oddzielić białka od żółtek. Białka ubic na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier ubijając na sztywną, błyszczącą masę.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać ze zmielonymi orzechamiDo ubitych białek dodać żółtka i zmiksować. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.Dno tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę orzechową. Piec do suchego patyczka (około 25 minut). Wystudzić w stygnącym piekarniku.Po wystudzeniu przełożyć na talerz i zdjąć papier. Tortownicę umyć i z powrotem przełożyć do niej biszkopt. Zapiąć obręcz.Krem z białej czekolady:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.Chłodną czekoladę miksujemy z serkiem mascarpone.Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy napęcznieje podlewamy odrobiną wrzątku i mieszamy.Śmietankę ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy mascarpone z czekoladą i krótko miksujemy do połączenia.Hartujemy żelatynę: dodajemy do niej czubatą łyżkę kremu i mieszamy do idealnego połączenia składników. Teraz możemy przelać żelatynę do reszty kremu i krótko zmiksować. Przekładamy krem na biszkopt.Gruszki maczamy w soku z cytryny i układamy na kremie z białej czekolady. Odstawiamy tort do lodówki.Krem z gorzkiej czekolady przygotowujemy dokładnie tą samą metoda.Gdy ciemny krem nam ładnie stężeje tort dekorujemy obsypując go kakao. Na wierzch układamy zamoczone w cytrynie plastry gruszki.Smacznego!