ßßß Cookit - przepis na Podwójnie czekoladowy tort z orzechami i gruszkami

Podwójnie czekoladowy tort z orzechami i gruszkami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny, podwójnie czekoladowy tort z gruszką i orzechami. Kolejne warstwy fantastycznie się przenikają i stanowią zgraną kompozycję. Tort prezentuje sie elegancko, ładnie kroi i nie trzeba szczególnych zdolności by go udekorować ;)
U nas wszystkim bardzo smakował. Polecamy gorąco :)
Inspiracja tu - musiałam troszkę pozmieniać.
Składniki:
Na biszkopt:
100 g orzechów laskowych, podprażonych, obranych ze skórki i zmielonych
4 jajka
pół szklanki mąki tortowej
ćwierć szklanki drobnego cukru
szczypta soli
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem z białej czekolady:
200 g białej czekolady
250g sera mascarpone
200 g śmietanki kremówki
1 płaska łyżeczka żelatyny
Na krem z ciemnej czekolady:
200 g ciemnej czekolady
500 g sera mascarpone
400 g śmietanki kremówki
1 płaska łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
4 gruszki
cytryna
kakao
Przygotowanie:
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubic na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier ubijając na sztywną, błyszczącą masę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać ze zmielonymi orzechami
Do ubitych białek dodać żółtka i zmiksować. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Dno tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę orzechową. Piec do suchego patyczka (około 25 minut). Wystudzić w stygnącym piekarniku.
Po wystudzeniu przełożyć na talerz i zdjąć papier. Tortownicę umyć i z powrotem przełożyć do niej biszkopt. Zapiąć obręcz.
Krem z białej czekolady:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Chłodną czekoladę miksujemy z serkiem mascarpone.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy napęcznieje podlewamy odrobiną wrzątku i mieszamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy mascarpone z czekoladą i krótko miksujemy do połączenia.
Hartujemy żelatynę: dodajemy do niej czubatą łyżkę kremu i mieszamy do idealnego połączenia składników. Teraz możemy przelać żelatynę do reszty kremu i krótko zmiksować. Przekładamy krem na biszkopt.
Gruszki maczamy w soku z cytryny i układamy na kremie z białej czekolady. Odstawiamy tort do lodówki.
Krem z gorzkiej czekolady przygotowujemy dokładnie tą samą metoda.
Gdy ciemny krem nam ładnie stężeje tort dekorujemy obsypując go kakao. Na wierzch układamy zamoczone w cytrynie plastry gruszki.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/09/podwojnie-czekoladowy-tort-z-orzechami.html