Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
czekolada gorzka 75 gramów
masło 80 gramów
cukier 80 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
orzechy laskowe - mielone 200 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
rum 4 łyżek stołowych
śliwki 300 gramów
żelatyna 3 łyżek stołowych
sok śliwkowy 75 mililitrów
śmietana kremówka 600 gramów
twarożek 250 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
śmietan -fiks 1 sztuk
orzechy - posiekane 50 gramówWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z 80g
cukru, dodając stopniowo
żółtka. Połączyć ze starta
czekoladą, mielonymi
orzechami, 2 łyżkami
rumu i
proszkiem do pieczenia, a na końcu delikatnie wymieszać z piana ubitą na sztywno z
białek. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 175 stopniach. Oczyszczone
śliwki pokroić na ćwiartki i dodać do gotującego się soku, i gotować ok. 2 minuty.
Owoce odcedzić i pozostawić sok.
Twarożek utrzeć z 2 łyżkami
cukru i 2 łyżkami
rumu.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej
wody i połączyć z 3 łyżkami masy serowej, a
potem z pozostałą masą. Dodać
śliwki i wymieszać. Schłodzone 200g
śmietany ubić z
cukrem waniliowym i dodać do masy serowej. Zimny placek przeciąć na pół. Na spód nałożyć masę, przykryć górą ciasta i schłodzić. 400g schłodzonej
śmietany ubić z zagęszczaczem i
cukrem waniliowym. Tort ozdobić
bitą śmietaną oraz
sokiem śliwkowym i udekorować posiekanymi
orzechami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: