ßßß Cookit - przepis na Babeczki orzechowe z kremem

Babeczki orzechowe z kremem

nazwa

Wykonanie

Szybko i łatwo się je robi a smak jest cudny - po prostu cudny :) Babeczki są puszyste a krem dodaje im dodatkowego smaku, oczywiście orzechowego - dla tych co lubią orzechy to coś wymarzonego. U nas zniknęły zaraz po udekorowaniu, stanowczy zbyt mało ich zrobiłam .
Focone były na szybko, widać nawet jakiś promyk słońca, który przebił się przez ciemne chmury i błysnął radośnie - chwilę potem było już ciemno, paskudnie i rzęsisty deszcz przesłonił widoki na świat . . . Taki to ten kwiecień plecień . . .
składniki:
3 duże jajka
120 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki soli
60 g mąki pszennej typ 500
80 g orzechów laskowych mielonych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła albo margaryny
200 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżeczka żelatyny
kilka łyżek kremu orzechowo - czekoladowego
krokant orzechowy do posypania
sposób przygotowania: jajka wybiłam do miski, dodałam cukier i sól, ubiłam na prawie białą gęstą masę. Dodałam mąkę zmieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Dolałam rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wymieszałam. Masę nakładałam do formy muffinkowej, ale nie wykładałam jej papilotkami tylko spryskałam tłuszczem do pieczenia w sprayu. Nakładałam tak do 3/4 wysokości wgłębień. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 25 minut. Po upieczeniu wystudziłam.
Na krem ubiłam zimną śmietankę - na sztywno. Ponieważ krem czekoladowo - orzechowy był lekko płynny i bałam się, że masa spłynie mi z babeczek to rozpuściłam żelatynę w 4 łyżeczkach wody i ciepłą dolałam do śmietany cały czas miksując. Następnie dodałam krem i dokładnie wymieszałam. Przy pomocy rękawa cukierniczego nałożyłam porcje kremu na babeczki, posypałam krokantem orzechowym.
Ja miałam krem czekoladowo - orzechowy do pralinek, który dostałam w zabezpieczonym rękawie w Fabryce Czekolady na warsztatach. Nie bardzo wiedziałam ile może poleżeć i wolałam go zużyć bo był taki pyszny, że szkoda by była gdyby się zmarnował. Wy możecie użyć takiego kremu typu nutella ze słoika - jeśli będzie bardzo gęsty to nie dodawajcie żelatyny do śmietanki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/04/babeczki-orzechowe-z-kremem.html