Wykonanie
Ostatnio w TV widziałam program, w którym powstały
ciastka z
czekoladą i
orzechami, mi jednak było mało i wyszperałam przepis, w którym dodatkowo użyte jest
masło orzechowe. Proces przygotowania
ciastek trwa max 10 minut, pieczenie 20, nooo kilka minut powinny przestygnąć, więc w
sumie wychodzi, że
ciastka robi się mega szybko, a co najważniejsze ich smak przebija wszystko co znajdziemy na sklepowych półkach, WSZYSTKO!!
Składniki (na 12-16 dużych sztuk):1 ¼ szklanki
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli115 g
masła w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 duże
jajko w temperaturze pokojowej½ szklanki
masła orzechowego125 g posiekanej
mlecznej czekolady125 g posiekanych
orzechówDo miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia, dodać
sól, wymieszać.W osobnej misce utrzeć masę
masło,
cukier i
cukier waniliowy. Dodać
jajko, zmiksować. Dodać
masło orzechowe, wymieszać.Dodać suche składniki, wymieszać. Do masy wmieszać
czekoladę i
orzechy.
2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nie masę w sporych odstępach –
ciastka się rozleją i bardzo urosną.Piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić jeszcze kilka minut (będą miękkie i łamliwe) na blasze, po czym wystudzić na kratce.Polecam oczywiście z
mlekiem.