Wykonanie
Było już ciemne, kleiste brownie z
migdałami, teraz
pora na kuzynkę z
białej czekolady, blondie z
orzechami laskowymi. Ciasto jest dość łatwe i zrobienie go nie zabiera dużo czasu, ale trzeba zwrócić uwagę na dobór
czekolady - musi być dobrej jakości, bo inaczej zwarzy się podczas roztapiania, bo
biała czekolada nie znosi zbyt dobrze wysokich temperatur (taka np. Milka odpada, najlepsza jest Toblerone, ale ze względów cenowych zazwyczaj używam Goplany, która jest rozsądnym kompromisem pomiędzy jakością a ceną).
Składniki:200 + 50 g
białej czekolady80 g
masła1/3 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego (robię własny)pół szklanki
orzechów laskowych200 g
czekolady roztopić z
masłem.
Biała czekolada jest bardzo wrażliwa na temperaturę i łatwo się przypala, wiec należy to robić na parze. W dużej misce wymieszać sypkie składniki, dodać
jajka i utrzeć mikserem, następnie dodać masę
maślano-
czekoladową i ucierać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać 50
białej czekolady i posiekane
orzechy, szybko przemieszać. Prostokątną formę (moja mia ok. 20x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boli można jeszcze dodatkowo posmarować
masłem, wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 25-30 minut (uwaga dla piekarników gazowych: ciasto jest bardzo wrażliwe na temperaturę i łatwo się przypala, wiec lepiej wstawić ja na drugi lub trzeci poziom piekarnika, trochę dalej od palników). Stan upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem.