Wykonanie
Dziś chciałabym Was zaprosić na pyszne ciasto
czekoladowe. Bo przyznajcie sami, czyż jest lepszy
słodycz od czekolady? Tym małym, rozpływającym się w ustach kosteczką naprawdę trudno jest odmówić. A że mamy piękny majowy weekend, to warto go uczcić słodkim akcentem. A połączenie ciasta i
czekolady... jak dla mnie jest idealne. Do tego jeszcze odrobina
orzechów... Po prostu spróbujcie. Zapraszam na mój "Czekoladowiec z
bananami i
orzechową nutą" * .* przepis i pomysł własny
... czyż nie wygląda smakowicie?
... orzechowa
czekolada wspaniale wzbogaca smakSkładniki:3/4 kostki
masła1/4 kostki
margaryny3
jajka3 łyżki naturalnego
kakao5 kostek
czekolady Goplana Złoty
orzech1 1/2 szklanki
mąki pszennej (najlepiej do wypieków)1 1/2 szklanki
cukru7 łyżek
wody (nie z lodówki)3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli8 łuskanych
orzechów laskowych (lub więcej)3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę
banana (1 średniej wielkości
banan)Przygotowanie :Do małego garnka z grubszym dnem wkładamy 3/4 kostki
masła, 1/4 kostki
margaryny, dodajemy
cukier,
kakao,
wodę i połamaną
orzechową czekoladę Goplana. Następnie umieszczamy nasz garnek na kuchence (mały ogień) i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Gdy uzyskamy jednolitą, błyszczącą masę garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do innego naczynia przelewamy 3/4 szklanki masy, która posłuży nam w późniejszym etapie za polewę.Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy 3
żółtka, do drugiej
białka. Do miski z
żółtkami dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę
czekoladową. Miksujemy dokładnie składniki do ich połączenia.Pokrojonego w drobną kostkę, świeżego
banana łączymy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z
czekoladowym ciastem.Następnie ubijamy
białka z szczyptą
soli na sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z
czekoladowo-
bananowym ciastem.Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką keksówki. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmuje z formy i przy pomocy pędzelka pokrywamy dowolnie
polewą czekoladową (3/4 odstawionej wcześniej szklanki). Na koniec posypujemy rozdrobnionymi kawałkami
orzechów laskowych. Czekamy aż polewa w pełni zastygnie i podajemy.
Smacznego