Zapraszam Was dzisiaj na przepyszny torcik imieninowy, który upiekłam dla mojego męża :). Idealnie słodki, delikatny. Upieczony bez grama mąki... Pyszny puszysty spód, krem leciuteńki jak pianka, całość uwieńczona brzoskwiniami i ajerkoniakiem.... Pyszna propozycja. Przepis znaleziony w archiwalnym numerze Tiny w dodatku "Ciasta i desery na lato" 5/2004. Polecam baaardzo :)Składniki na spód:65g masła4 łyżki cukru3 łyżeczki cukru waniliowego (klik)szczypta soli5 jajek2 łyżki rumu200g mielonych orzechów laskowych100g zmielonej drobniutko czekolady gorzkiej2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Kolejno dodawać żółtka oraz rum. Czekoladę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy pianę z białek. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temp. 175 stopni. Wystudzić.Składniki na krem:500 ml śmietany kremówki 36%3 łyżeczki żelatyny1/2 szkl ajerkoniaku (klik)1 puszka brzoskwiń (lub ok 600g świeżych słodkich brzoskwiń lub moreli)65g masła3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki cukru waniliowego (klik)2 jajka (umyte i wyparzone)szczypta soliponadto:125 ml śmietany kremówki 36% do dekoracji1/4 szkl. ajerkoniaku do polaniaodłożona wcześniej jedna brzoskwinia do dekoracji200g (2 opakowania) rurek waflowych w czekoladzieŻelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i dobrze rozmieszać. Gdy będzie już gładka i przestudzona wymieszać ją z ajerkoniakiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Brzoskwinie odcedzić (jeśli mamy świeże wówczas należy je sparzyć obrać ze skórki i przekroić na pół). Dwie połówki odłożyć do dekoracji.Masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i ajerkoniak z żelatyną. Dokładnie zmiksować. Śmietanę stopniowo dodawać do masy maślanej i miksować. Na koniec wmieszać ubite białka.Na wystudzony spód zakładamy ponownie obręcz tortownicy. Wykładamy 1/3 masy i układamy połówki brzoskwiń. Teraz dookoła tortownicy przy ściance układamy rurki waflowe oraz wykładamy pozostałą masę. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki celem schłodzenia.Śmietanę przeznaczoną do dekoracji ubijamy na sztywno i szprycą (tylka 2c) dekorujemy wierzch. Brzoskwinie kroimy w cieniutkie plasterki lub ćwiarteczki i dekorujemy. Całość przed podaniem polewamy ajerkoniakiem.Smacznego :)