ßßß Cookit - przepis na Świąteczny Tort czekoladowy

Świąteczny Tort czekoladowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 500 gramów
jajka 8 sztuk
miód 1 łyżek deserowych
masło 200 gramów
cukier 150 gramów
mąka 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
śmietana kremówka 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
konfitura morelowa 350 gramów
krem do dekoracji tortów według uznania
Perełki cukrowe według uznania
Wykonanie:
Połamane 200g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą, dodając stopniowo po żółtku, potem przestudzoną czekoladę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masa czekoladową. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Na spodzie rozsmarować połowę konfitury, przykryć drugą częścią. Pozostała konfitura posmarować brzeg tortu. Pozostawić na 2h.
Śmietanę podgrzać z miodem, dodać połamana czekoladę i rozpuścić. Polewą posmarować tort. Na wierzchu ozdobić kremem do dekoracji tortów i perełkami. Wstawić do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9923/Swiateczny-Tort-czekoladowy