Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 500 gramów
jajka 8 sztuk
miód 1 łyżek deserowych
masło 200 gramów
cukier 150 gramów
mąka 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
śmietana kremówka 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
konfitura morelowa 350 gramówkrem do dekoracji
tortów według uznaniaPerełki
cukrowe według uznaniaWykonanie:Połamane 200g
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym oraz
solą, dodając stopniowo po
żółtku,
potem przestudzoną
czekoladę,
mąkę wymieszaną z proszkiem.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masa
czekoladową. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, wystudzić.Podgrzaną
konfiturę przetrzeć przez sito. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Na spodzie rozsmarować połowę
konfitury, przykryć drugą częścią. Pozostała
konfitura posmarować brzeg
tortu. Pozostawić na 2h.
Śmietanę podgrzać z
miodem, dodać połamana
czekoladę i rozpuścić. Polewą posmarować tort. Na wierzchu ozdobić kremem do dekoracji
tortów i perełkami. Wstawić do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: