ßßß Cookit - przepis na Chocolate Crinkles

Chocolate Crinkles

nazwa

Wykonanie

Zaczęłam dzisiejszy dzień od ciasteczek Chocolate Crinkles (popękane ciasteczka czekoladowe), przepis znalazłam na blogu mojewypieki.blox.pl .
Nie wyszły mi takie piękne jak autorce bloga, ale w smaku - idealne.
Oto przepis:
Składniki:
225 g połamanej gorzkiej czekolady
110 g masła
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja nie miałam, dodałam cukier waniliowy)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki
cukier puder - około pół szklanki - do obtoczenia
Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać (uważając, by się nie przypaliło).
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową (ja do ubitych jajek dodawałam chłodną masę czekoladową, dalej miksując).
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc (ja chłodziłam przez 2 godziny w lodówce i potem 40 minut w zamrażalniku. To jednak trochę za mało, gdyż cukier puder wyglądał na nasiąknięty, a nie powinno tak być. To jednak nie odbiło się na ich pysznym smaku:) )
Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Studzić na kratce.
Uwaga: masa do formowania kulek powinna być mocno twarda. Najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej mięknie tym ciastka się mocniej rozpłyną, nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie 'mokrego'. Nie piec też dłużej niż zalecany czas, by nie były zbyt twarde, lepiej na próbę jedno ciastko skosztować.
Zanim weźmiecie się za pieczenie tych ciastek - ostrzegam, nie można się od nich oderwać! Smacznego:)
Dostałam też cynk od przyjaciółki - że ona robi takie, tylko z miętą. Muszą być wyśmienite, polecam więc spróbować dodać mięty do ciasteczek:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2011/12/chocolate-crinkles.html