ßßß
Składniki:1 szklanka mąkipół kostki masłapół szklanki cukru (ja daję mniej)1 jajkopół łyżeczki proszku do pieczenia1 tabliczka gorzkiej czekolady1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoszczypta soliWykonanie:Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem.Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki (bez czekolady) wymieszać, dodać masło i ponownie wymieszać. Na końcu dodać czekoladę. Z ciasta formować kule o wadze ok. 40 g. Lekko je spłaszczyć. Układać na blasze, zostawić odstępy. Piec około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko brązowe. Ostudzić na blasze.Można do nich dodawać posiekane orzechy, wiórki kokosowe (w tej wersji właśnie są na zdjęciach), rodzynki, żurawinę i pewnie jeszcze inne dodatki./wydrukuj przepis/