Wykonanie
Małe, słodkie, pyszne- to
czekoladowe ciasteczka popękane, które znalazłam tutaj. Musiałam je zrobić bo bardzo zaintrygowały mnie te pęknięcia. Moje to ciacha- wyszły trochę za duże, następnym razem
będę nabierać mniejsze porcje. Bo to, że następny raz będzie, to pewne.
Ciastka wogóle nie
tracą świeżości więc jest to dodatkowy powód, żeby je upiec.
Składniki:225 g
czekolady gorzkiej,110g
masła,2/3 szkl
cukru,3 duże
jajka,
cukier waniliowy,1/2 łyżaczki
proszku do pieczenia,szczypta
soli,1 i 2/3 szklanki
mąki,
cukier puder (do obtoczenia),
Masło rozpuścić w rondelku, pod koniec rozpuszczania dodać połamaną
czekoladę, rozpuścić.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywno, pod koniec dodawać partiami
cukier, a następnie
żółtka i
cukier waniliowy, dodać do tego ostudzoną masę
czekoladową. Do powstałej masy czekoladowej dodać
mąkę z
solą i
proszkiem do pieczenia. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Ze schłodzonego ciasta formować kulki mniejsze od
orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze (niezbyt obficie bo i tak są słodkie).Piec ok 12-15 minut w temperaturze 170 stopni. Podczas pieczenia
ciastka popękają i lekko się spłaszczą.Smacznego :)