Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 150 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
masło 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
truskawki 125 gramów
cukier żelujący 100 gramówpolewa z
gorzkiej czekolady 300 gramów
kakao 1 łyżek stołowychpralinki według uznaniaWykonanie:Połamana
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i przestudzić.
Masło utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym i
solą, dodając po
żółtku, roztopiona
czekoladę oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. na końcu połączyć z piana ubitą z
białek, na sztywno, z dodatkiem
cukru pudru. Ciasto przełożyć do formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 25 minut w 175 stopniach, wystudzić.Oczyszczone
truskawki pokroić na kawałki i zmiksować z
cukrem żelującym. Spód ciasta przekroić na pół. Posmarować żelem
truskawkowym i przykryć drugą połową. Polewę roztopić w gorącej kąpieli
wodnej i posmarować nią wierzch ciasta, gdy zastygnie, pokroić ciasto na trójkąty. Oprószyć
kakao i ozdobić
truskawkami oraz pralinami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: