Wykonanie
Bardzo byłam ciekawa jak smakuje babka z
ajerkoniakiem . Gdy więc znalazłam taką u
Majki, czym prędzej przystąpiłam do pieczenia. Rzeczywiście, babka jest wilgotna, jak w tytule, miękka, z wyczuwalnym charakterystycznym posmakiem
jajecznego likieru, który trwa do ostatniego kawałka.
Czekoladę posiekałam na dość grube kawałki, więc jej smak nie zaburza
ajerkoniakowego aromatu, a jest smacznym jej dopełnieniem. Babka jest szybka w przygotowaniu i długo świeża, co jest niewątpliwie dodatkową zaletą. Kto lubi tego rodzaju babkowe i ucierane wypieki, będzie na pewno usatysfakcjonowany.
250 g
masła, miękkiego250 g
mąki150 g
gorzkiej czekolady250 g
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowegoszczypta
soli4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 ml
ajerkoniakucukier puder do posypaniaPiekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st C. Foremkę do babki o pojemności 2 1/2 litra smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką.
Czekoladę łamiemy na kawałki i siekamy.
Masło ucieramy z
cukrem,
cukrem waniliowym i szczyptą
soli na gładką masę. Dodajemy kolejno
jajka, cały czas ucierając.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z
ajerkoniakiem do masy.Dodajemy posiekaną
czekoladę, mieszamy.Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o 50 minut(sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona).Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.