ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka czekoladowe "Chocolate Crinkles"

Ciasteczka czekoladowe "Chocolate Crinkles"

nazwa

Wykonanie

Składniki
200 g deserowej lub gorzkiej czekolady
100 g masła
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia
Przygotowanie
W miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą roztopić połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone na kawałki masło.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżeczce cukier, następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia wsypać do masy czekoladowej i wymieszać na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.
Z zimnego ciasta uformować kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtoczyć je dokładnie w cukrze pudrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, włożyć resztę do lodówki i wyjmować partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu cukier puder na powierzchni ciastek nie namoknie, a ciasteczka ładnie popękają.
Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 170ºC.
Wskazówki
Ciasto najlepiej przygotować poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce, podczas formowania kulek ciasto musi być dobrze schłodzone.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasteczka-czekoladowe-chocolate-crinkles