Wykonanie
Składniki200 g deserowej lub
gorzkiej czekolady100 g
masła2/3 szklanki
cukru3 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub 1 łyżka
cukru wanilinowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 i 2/3 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru do obtoczeniaPrzygotowanieW miseczce ustawionej na garnku z gotującą się
wodą roztopić połamaną na kosteczki
czekoladę i pokrojone na kawałki
masło.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżeczce
cukier, następnie
żółtka i ekstrakt z
wanilii. Wymieszać z rozpuszczoną
czekoladą.
Mąkę wymieszaną z
solą i
proszkiem do pieczenia wsypać do masy czekoladowej i wymieszać na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.Z zimnego ciasta uformować kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtoczyć je dokładnie w cukrze pudrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, włożyć resztę do lodówki i wyjmować partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu
cukier puder na powierzchni
ciastek nie namoknie, a
ciasteczka ładnie popękają.Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 170ºC.WskazówkiCiasto najlepiej przygotować poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce, podczas formowania kulek ciasto musi być dobrze schłodzone.