ßßß Cookit - przepis na Chocolate crinkles (popękane ciasteczka czekoladowe)

Chocolate crinkles (popękane ciasteczka czekoladowe)

nazwa

Wykonanie

Przepis został zapożyczony z kolekcji Bajaderki na MniamMniamie.
Składniki:
225 g połamanej gorzkiej czekolady (ja rozkruszam w blenderze)
110 g masła
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki
cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
Masło należy rozpuścić w małym rondelku,pod koniec rozpuszczania dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Należy uważać, aby masa się nie zagotowała i nie przypaliła. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji zdjąć z ognia i odłożyć do przestudzenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania partiami cukier, żółtka i ekstrakt wanilii.
Pianę z białek wymieszać z masą czekoladową ( ja dodawałam ją partiami miksując na najniższych obrotach).
Następnie do powstałej masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Ciasto wyjąć z lodówki i łyżeczką do herbaty nabierać niewielkie porcje, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je mocno w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zwrócić uwagę, by kulki nie ogrzały się za bardzo przed włożeniem do piekarnika, gdyż nie powstaną charakterystyczne pęknięcia, a cukier puder zamoknie.
Ciasteczka piec ok. 12 min w temp. 165 oC. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Share the post "Chocolate crinkles (popękane ciasteczka czekoladowe)"
Źródło:http://karmelowy.pl/ciasteczka-z-czekolada-2