ßßß Cookit - przepis na GRUSZKI PIĘKNEJ HELENY W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

GRUSZKI PIĘKNEJ HELENY W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

nazwa

Wykonanie

Jak to mówią, absolutny MUST HAVE sezonu na gruszki;) Pyszne czekoladowe ciasto i chrupiące gruszki, czy może być coś lepszego? A do tego prosty przepis i ekspresowe wykonanie plus dodatkowa zaleta jaką jest możliwość zamrożenia ciasta a później rozmrożenia w piekarniku w razie potrzeby.
Nic tylko smakować. A uwierzcie, że ciężko jest się oprzeć gruszką otoczonym czekoladą...ciekawi mnie tylko czy Piękna Helena była rubensowskich kształtów ;)
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
175 g masła
5 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
200 g cukru
250 g mąki
1,2 kg gruszek
kilka łyżek konfitury morelowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć w całości z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Połączyć z masą czekoladową. Mąkę wymieszać z proszkiem i domieszać do całości delikatnie, ale zdecydowanie. Obrane gruszki rozkroić na połowę, wybrać gniazda nasienne i naciąć wypukłą część.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wym.40x23cm) wylać ciasto. Na nim poukładać gruszki naciętą stroną ku górze. Piec w 150 st. C z termoobiegiem lub w 175 st. C bez termoobiegu około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wyciągnąć, odstawić. W tym czasie w garnku podgrzać konfiturę i posmarować nią gruszki. Można posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2012/08/gruszki-pieknej-heleny-w-ciescie_23.html