Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
masło 200 gramów
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
jajka 1 sztuk
ser mielony 800 gramów
cukier 7 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
śmietana 350 mililitrów
czekolada gorzka 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier puder 2 łyżek stołowych
rum 4 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę posiekać z
masłem, dodać 5 łyżek
cukru i
cukier waniliowy,
żółtka i
jajko, szybko zagnieść ciasto i włożyć je na 30 min do lodówki.Masa serowa:
twaróg utrzeć z 7 łyżkami
cukru,
cukrem waniliowym, 3
jajkami. 3 łyżki
śmietany odlać, a resztę wlać do masy setowej i ponownie utrzeć.
Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać do rondelka, wlać odłożoną
śmietanę i podgrzać, mieszając. Przelać do masy serowej, wlać
rum i starannie wymieszać.Wylepić
ciastem dno i boki średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 70 min. Pozostawić sernik w piekarniku, a gdy przestygnie posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremKomentarze:Autor: marzeniewData: 2009-04-29sernik do wykonania nie jest tak trudny. Wszystko zależy od
seraDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: